Skoro zaczął się karnawał to czas na pyszne pączki. Nie raz w cukierniach można kupić pączki kasztanki na wagę, ja postanowiłam zrobić je w domu. Są to pyszne pączki bez nadzienia, oblane lukrem, takie na jeden kęs. Takimi pączusiami zajadają się zarówno mali i duzi. U nas te pączusie znikły w mig
Składniki:
- około 500 g mąki pszennej chlebowej + do podsypywania
- opakowanie suszonych drożdży (7 g)
- 3 łyżki cukru
- 1 szklanka letniego mleka
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 1 łyżka wódki lub rumu
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- olej do smażenia
- 1 szklanka cukru pudru + około 5 łyżek gorącej wody
Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Z podanej porcji składników wyszło mi 2 miski kasztanków, około 100 pączków wielkości orzecha włoskiego. Pączki z tego przepisu wychodzą małe, takie na jeden kęs, są bez nadzienia, oblane lukrem.
Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy. Następnie dodajemy mleko, jajko, żółtka, wódkę i sok z cytryny. Mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto. Pod koniec zagniatania dodajemy olej. W razie potrzeby dosypujemy mąkę, ale nie za dużo bo pączki wyjdą twarde. Ciasto powinno wyjść miękkie i elastyczne. Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz. 30 min. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Następnie wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na grubość 1 cm. Za pomocą kieliszka wycinamy pączki i pozostawiamy je do napuszenia na około 10 - 15 min. W międzyczasie w garnku lub rondlu nagrzewamy olej, najlepiej do temp. 175 st. C. Ostrożnie wkładamy po kilka pączków do oleju.
Pączki smażymy na złoto - brązowy kolor. Tłuszcz do smażenia pączków nie może być za gorący, bo pączki usmażą się zewnątrz, a w środku będą surowe oraz za zimy bo pączki nasiąkną zbyt dużo tłuszczu. Usmażone pączki odsączamy na ręczniku papierowym. W misce cukier puder rozcieramy z wodą, aż powstanie lukier. Lukier powinien być dość rzadki, aby można było nim pokryć całe kasztanki. Pączusie oblewamy przygotowanym lukrem, mogą być jeszcze ciepłe.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta karnawał kasztanki mini pączki pączki pączki kasztanki tłusty czwartek