Kiedyś nie raz kupowałam surówki w pudełkach, ale odkąd mam ten przepis po sklepowe gotowce nie sięgam. Surówka z tego przepisu wychodzi przepyszna i wiem co się w niej znajduje. Zajadają się nią do obiadu nie tylko dorośli, ale również dzieci. Taką surówkę z powodzeniem możecie podać do każdego obiadu zarówno mięsnego jak i bezmięsnego
- 2 pory (białe części)
- 1 średnia marchewka
- 1 jabłko
- 1/2 gruszki
- 2 łyżki śmietany 12% lub 18%
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy (u mnie staropolska)
- 1 łyżeczka miodu naturalnego
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- sól do smaku
- pieprz czarny mielony do smaku
Pora kroimy w półplasterki. Marchewkę, jabłko i gruszkę ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach. Warzywa mieszamy z owocami. Do miseczki dajemy śmietanę, majonez, musztardę, miód, sok z cytryny. Mieszamy.
Sos dodajemy do surówki i mieszamy. Surówkę doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotową surówkę podajemy jako dodatek do obiadu.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
marchewka por sałatki surówka surówka obiadowa surówka z pora