Jedną z naszych ulubionych surówek jest właśnie ta surówka przygotowana z dwóch składników i pysznego sosu. Surówka wychodzi chrupiąca i smakuje lepiej niż z garmażerki. Pasuje do różnych dań obiadowych tych mięsnych jak i bezmięsnych. Taka surówka jest znakomitym uzupełnieniem niejednego obiadu
- około 300 g białej części pora
- 2 jabłka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka śmietany 12% lub 18%
- sól do smaku
- pieprz czarny mielony do smaku
Pora kroimy w półtalarki, a jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka mieszamy z sokiem z cytryny. Majonez mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do miski przekładamy pora, jabłka i przygotowany sos. Mieszamy. Surówkę wstawiamy do lodówki do przegryzienia na około 1 godzinę. Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
jabłka por sałatki surówka surówka obiadowa surówka z dwóch składników surówka z pora surówka z porem
Super. Dodałbym jeszcze trochę owoców z mojego ogrodu.
OdpowiedzUsuń