Kiedy zobaczyłam przepis na naleśniki jak pizza to wiedziałam, że muszę je zrobić. Przepis mnie nie zawiódł, naleśniki wyszły przepyszne. Wszyscy zajadaliśmy się nimi ze smakiem. Na pewno ten przepis powtórzę jeszcze nie raz
- 8 - 10 naleśników
- 1 cebula
- około 1 kg pieczarek
- około 400 g ulubionej kiełbasy
- 1 czerwona papryka
- mała puszka kukurydzy konserwowej (170 g)
- około 150 g twardej mozzarelli
- około 250 g sera żółtego
- 1 - 2 łyżeczki suszonego oregano
- olej do smażenia
- sól do smaku
- pieprz czarny mielony do smaku
- opcjonalnie szczypiorek do posypania
Przygotowanie:
Na początek smażymy 8 - 10 naleśników. Nie podaję przepisu na naleśniki, bo zazwyczaj każdy ma swój sprawdzony przepis. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki. Na patelnię wlewamy trochę oleju, dajemy cebulę i pieczarki. Solimy i smażymy, aż odparuje nadmiar wody. W międzyczasie paprykę i kiełbasę kroimy w kostkę, a kukurydzę odsączamy. Na patelnię z pieczarkami dajemy paprykę, kiełbasę i kukurydzę. Dodajemy oregano i pieprz do smaku. Całość smażymy kilka minut, aż płyn odparuje. W razie potrzeby farsz doprawiamy.
Ser mozzarella i żółty ścieramy na tarce. 2 garście sera odkładamy na bok, przyda się do posypania naleśników. Na środek naleśnika nakładamy ser następnie farsz i zawijamy w kopertę. Tak przygotowane naleśniki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym.
Naleśniki posypujemy pozostawionym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20 minut. Gotowe naleśniki posypujemy szczypiorkiem. Naleśniki znakomicie smakują z sosem czosnkowym i ketchupem.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
naleśniki naleśniki jak pizza naleśniki na obiad naleśniki zapiekane obiad
Bardzo lubię naleśniki - w każdej formie, zarówno tej na słodko, jak i tej na wytrawnie. Miałam okazję już kilka razy jeść naleśniki w formie zapiekanej, czy innej, bardziej wymyślnej, jednakże naleśników, jak pizza jeszcze nie miałam okazji nigdy spróbować. Z chęcią wypróbuję ten przepis w najbliższym czasie. Na zdjęciach prezentują się one bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuń