Pyszna i mocno chrzanowa sałatka z dużą ilością jajek, jest banalnie prosta w przygotowaniu, a smakuje rewelacyjnie. Znakomicie sprawdzi się w Święta. Sałatkę można z powodzeniem podać na różnego rodzaju imprezkach, u nas obowiązkowo pojawi się na Wielkanoc. Podana w towarzystwie kiełbas, szynek i pieczonych mięs smakuje najlepiej
- około 200 g sera żółtego
- 6 ugotowanych jajek
- 2 jabłka
- puszka kukurydzy konserwowej (400 g)
- 3 czubate łyżki chrzanu tartego
- 2 czubate łyżki majonezu
- sól do smaku
- pieprz czarny mielony do smaku
Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka kroimy w kostkę. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do miski dajemy ser żółty, jajka, jabłka i odsączoną z puszki kukurydzę. Mieszamy.
Do miseczki dajemy chrzan i majonez, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy. Powstały sos dodajemy do miski z resztą składników. Mieszamy. Gotową sałatkę podajemy z wędliną.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
sałatka chrzanowa sałatka chrzanowa do wędliny sałatka do wędliny sałatka na Wielkanoc sałatka wielkanoc Wielkanoc
Przygotuję taką na święta ale nie będzie to jedyna nowość na moim stole. Myślę że sałatka idealnie wkomponuje się do nowej lini wędlin Swojskie z Zalasku. Robione są przez zakład mięsny Karol z Podlasia według tradycyjnych receptur.
OdpowiedzUsuń