Ciasto pszczółka Maja - zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem

Ciasto pszczółka Maja to przepis na przepyszne ciasto. Ciasto z tego przepisu robi się bardzo szybko, a chyba jeszcze szybciej znika. Każdy kto spróbuje tego ciasta, chętnie sięga po dokładkę. Ciasto pszczółka Maja zachwyca gości nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Takie ciasto znakomicie sprawdzi się na Wielkanoc i inne uroczystości rodzinne, czy spotkania ze znajomymi. Gwarantuję, że to ciasto zniknie w w ekspresowym tempie


Wymiary formy: 24x24 cm
Składniki:
  • 1 litr mleka
  • 4 żółtka
  • 3 budynie waniliowe bez cukru (po 40 g)
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła w temp. pokojowej
  • około 200 g czarnych herbatników
  • 3 opakowania delicji (po 147 g)
  • 80 g czekolady karmelowej
Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 24x24 cm. Do ciasta użyłam delicjo o smaku pomarańczowym, ale najlepiej wybierzcie ciastka w swoim ulubionym smaku.


Przygotowanie:
Do garnka wlewamy około pół litra mleka i wsypujemy cukier. Mleko z cukier stawiamy do zagotowania. Do reszty mleka dodajemy żółtka i proszek budyniowy. Mieszamy. Tak przygotowaną zawiesinę wlewamy na gotujące się mleko. Mieszamy, aż powstanie budyń. Gotowy budyń odstawiamy do wystygnięcia. Masło miksujemy na jasną masę. Następnie po łyżce dodajemy zimny budyń i miksujemy. Robimy tak, aż budyń się skończy. Na spodzie blaszki (ja wyłożyłam papierem do pieczenia) układamy warstwę herbatników. Wykładamy 1/3 masy i przykrywamy herbatnikami.


Następnie wykładamy resztę masy. Na wierzchu układamy na pionowo delicje lekko je wciskając. Delicje układamy tak, żeby 2 znajdujące się obok siebie ciastka były odwrócone do środka ciastkiem, a czekoladą na zewnątrz. Ciasto będziemy kroić tak, żeby na kawałku znajdowały się 2 delicje przypominające skrzydełka. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i polewamy delicje tworząc paski. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, umie stało w lodówce całą noc.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 komentarze:

  1. Ciasto te prezentuje się naprawdę imponująco. Na pewno sprawdzi się na wszelkie wydarzenia rodzinno-towarzyskie, na których chcemy zabłysnąć naszymi umiejętnościami kulinarnymi. Z chęcią wypróbuję ten przepis na nadchodzącą Wielkanoc. Pomysł z wykorzystaniem delicji w ten sposób to strzał w dziesiątkę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto widać obłędne wygląd bomba a czy takie ciasto można zastąpić kremem z mascarpone czy to będzie masa za sztywna ale zabieram się do pracy za ciasteczko pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo kreatywne ciasto. Wygląda tak, że momentalnie uruchamia kubki smakowe :)

    OdpowiedzUsuń