Co roku na wielkanocnym stole nie może zabraknąć różnego rodzaju jajek. Często pojawiają się u nas jajka na 3 sposoby, jajka pieczarkowe, brokułowe, czy jajka w sosie tatarskim. W tym roku postawiłam na jaka z zupełnie innym nadzieniem. Zrobię jajka z niezwykłym farszem i zaskoczę nimi wszystkich gości. Takie jajka zrobiłam już na próbę przed świętami i domownicy byli nimi zachwyceni. Z pewnością wykorzystam ten przepis nie tylko na Wielkanoc, ale i na inne okazje
- 8 ugotowanych jajek
- słoik suszonych pomidorów w oleju z ziołami (212 ml)
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (po 80 g)
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka śmietany 12% lub 18%
- sól do smaku
- pieprz czarny mielony do smaku
- opcjonalnie sałata do ozdoby
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka rozdrabniam widelcem. Suszone pomidory drobno kroję, a tuńczyka odsączam i rozdrabniam widelcem. Do żółtek dodaję pomidory, tuńczyka, majonez i śmietanę. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Składniki na farsz mieszam.
Białka nadziewam przygotowanym farszem. Jajka układam na półmisku wyłożonym sałatą. Jajka nadziewane są gotowe do podania.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
imprezowe przekąski jajka jajka faszerowane jajka na wielkanoc jajka nadziewane jajka z suszonymi pomidorami jajka z tuńczykiem przekąski przekąski na wielkanoc Wielkanoc