Szybka kremówka papieska

Kremówka papieska to jedno z ulubionych ciast mojego Męża. Z tego przepisu kremówkę przygotowuje się w bardzo szybkim tempie, a do tego rewelacyjnie smakuje. Zawsze kiedy zrobię taką kremówkę, to muszę pilnować, aby Mąż sam nie zjadł całego ciasta. Chrupiące ciasto francuskie i kremowa masa sprawiają, że jak się spróbuje tego ciasta to ciężko poprzestać na jednym kawałku. Taką kremówkę zrobię na pewno na Wielkanoc, może nie zniknie przed świętami😁😎


Wymiary formy: 24x24 cm
Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego (375 g)
  • 1 litr mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 100 g masła
  • 3 żółtka
  • 6 łyżek mąki pszennej z lekką górką
  • cukier puder do oprószenia ciasta


Przygotowanie:
Z ciasta francuskiego wycinamy dwa kawałki o wielkości blaszki. Pierwszy płat ciasta wkładamy do blaszki razem z papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Ciasto pieczemy około 20 min. do ładnego zarumienienia. Upieczone ciasto wyjmujemy. Drugi kawałek ciasta kroimy w kwadraty i przekładamy do blaszki razem z papierem do pieczenia. Każdy kwadrat nakłuwamy widelcem. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy do zarumienienia. Upieczone ciasto wyjmujemy.


Kiedy ciasto mamy upieczone robimy masę. Do garnka wkładamy masło, wsypujemy cukier i cukier z wanilią, wlewamy około 500 ml mleka. Garnek wstawiamy na palnik do zagotowania. Do pozostałego mleka dodajemy żółtka i mąkę. Mieszamy. Tak przygotowaną zawiesinę wlewamy na gotujące mleko z masłem i cukrami. Gotując mieszamy, aż postanie budyń. Gorącą masę wykładamy na blat ciasta francuskiego i na wierzchu układamy kwadraty z ciasta.


Ciasto odstawiamy do wystygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki, aby ciasto dobrze zastygło. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!