Kremówka papieska to jedno z ulubionych ciast mojego Męża. Z tego przepisu kremówkę przygotowuje się w bardzo szybkim tempie, a do tego rewelacyjnie smakuje. Zawsze kiedy zrobię taką kremówkę, to muszę pilnować, aby Mąż sam nie zjadł całego ciasta. Chrupiące ciasto francuskie i kremowa masa sprawiają, że jak się spróbuje tego ciasta to ciężko poprzestać na jednym kawałku. Taką kremówkę zrobię na pewno na Wielkanoc, może nie zniknie przed świętami😁😎
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego (375 g)
- 1 litr mleka
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 100 g masła
- 3 żółtka
- 6 łyżek mąki pszennej z lekką górką
- cukier puder do oprószenia ciasta
Z ciasta francuskiego wycinamy dwa kawałki o wielkości blaszki. Pierwszy płat ciasta wkładamy do blaszki razem z papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Ciasto pieczemy około 20 min. do ładnego zarumienienia. Upieczone ciasto wyjmujemy. Drugi kawałek ciasta kroimy w kwadraty i przekładamy do blaszki razem z papierem do pieczenia. Każdy kwadrat nakłuwamy widelcem. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy do zarumienienia. Upieczone ciasto wyjmujemy.
Kiedy ciasto mamy upieczone robimy masę. Do garnka wkładamy masło, wsypujemy cukier i cukier z wanilią, wlewamy około 500 ml mleka. Garnek wstawiamy na palnik do zagotowania. Do pozostałego mleka dodajemy żółtka i mąkę. Mieszamy. Tak przygotowaną zawiesinę wlewamy na gotujące mleko z masłem i cukrami. Gotując mieszamy, aż postanie budyń. Gorącą masę wykładamy na blat ciasta francuskiego i na wierzchu układamy kwadraty z ciasta.
Ciasto odstawiamy do wystygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki, aby ciasto dobrze zastygło. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasta bez pieczenia ciasta na święta ciasta na wielkanoc ciasto francuskie kremówka kremówka papieska masa budyniowa szybka kremówka papieska