Oprócz nadziewanych jajek u nas na wielkanocnym stole obowiązkowo pojawiają się zawijane szyneczki. Często robimy szyneczki w 3 smakach, zawijane szyneczki, które nigdy nie zawodzą, szyneczki z chrzanem w galarecie, albo właśnie te szyneczki serowo - czosnkowe. Takie zawijane szyneczki są znakomitą przekąską. Robi się je w kilka minut, a goście chętnie się nimi częstują. Polecam Wam wypróbować ten przepis
- 16 - 18 plasterków szynki konserwowej
- 200 g sera żółtego
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 - 3 łyżki majonezu
- sól do smaku
- pieprz czarny mielony do smaku
Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Do sera przeciskamy przez praskę czosnek i dodajemy majonez. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy. Jeżeli nadzienie do szyneczek wychodzi za suchy dodajemy więcej majonezu. Plasterki szynki smarujemy przygotowanym nadzieniem i zawijamy w ruloniki.
Tak przygotowane zawijane szyneczki kroimy na połówki i układamy na półmisku wyłożonym np. sałatą. Zawijane szyneczki przed podaniem najlepiej jest wstawić do lodówki na co najmniej 30 min., aby smaki się przegryzły.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
imprezowe przekąski przekąski przekąski na wielkanoc roladki roladki imprezowe roladki z szynki szyneczki faszerowane szyneczki zawijane Wielkanoc zawijane szyneczki czosnkowe