Ciasto szmaragd to przepyszne ciasto z ciemnym biszkoptem, masą śmietanową i galaretkami. Ciasto pierwszy raz zrobiłam na urodziny i muszę powiedzieć, że każdy się nim chętnie częstował. Ciasto rewelacyjnie prezentuje się na stole, zachęca swoim wyglądem, a przy tym świetnie smakuje. Sprawdzi się na każdą okazję. Ciasto jest dość proste w przygotowaniu. Gwarantuję, że goście będą się nim zajadali
Wymiary formy: 24x24 cm
Składniki:
biszkopt:
Składniki:
biszkopt:
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej z lekką górką
- 2 łyżki gorzkiego kakao z lekką górką
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 500 ml schłodzonej śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 serki homogenizowane waniliowe (po 200 g)
- 5 płaskich łyżeczek żelatyny + około 1/3 szklanki wrzątku
- 2 galaretki agrestowe + 600 ml wrzątku
Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 24x24 cm. Przed robieniem masy śmietanka powinna być dobrze schłodzone w lodówce.
Przygotowanie ciasta zaczynamy od rozpuszczenia galaretek agrestowych. Galaretki zalewamy gorącą wodą i mieszamy. Płyn przelewamy do płaskiego naczynia i odstawiamy do stężenia. W tym czasie robimy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie do ubitych białek ciągle miksując stopniowo wsypujemy cukier. Kiedy masa jest lśniąca dodajemy po 1 żółtku. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy szpatułką. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Biszkopt pieczemy w 170 st. C z funkcją piekarnika góra - dół przez 25 - 30 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia w blaszce. Zimny biszkopt wyjmujemy z blaszki i odkrawamy górę ciasta. Odcinamy praktycznie samą skórkę. Odcięte kawałki biszkoptu kruszymy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Do śmietanki dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy serki waniliowe i miksujemy tylko do połączenia. Stężałą galaretkę kroimy w dużą kostkę. Do masy śmietanowej miksując wlewamy powoli żelatynę. Następnie dodajemy pokrojoną galaretkę i mieszamy szpatułką. Masę wykładamy na biszkopt.
Górę ciasta posypujemy pokruszonym biszkoptem. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby dobrze stężało.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
biszkopt ciasta ciasto szmaragd ciasto z galaretką masa śmietanowa