Surówka majówka to pyszna wiosenna i kolorowa surówka, która idealnie pasuje do mięs z grilla czy zwykłego kotleta. Tą surówkę z powodzeniem można podać do każdego obiadu. To uniwersalna surówka, którą wszyscy chętnie zajadają. Polecam Wam wypróbować przepis na tą surówkę
- 1/2 główki młodej kapusty
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1 czerwona cebula
- 1 długi ogórek
- pęczek rzodkiewki
- pęczek szczypiorku
- 200 ml przegotowanej, zimnej wody
- 5 łyżek octu spirytusowego 10%
- 2 łyżki miodu
- około 1/2 łyżeczki soli
- pieprz czarny mielony do smaku
Do przygotowania surówki użyłam żółtą i czerwoną paprykę. Jeżeli chcecie możecie użyć paprykę w jednym kolorze, żółtą bądź czerwoną. Surówka wyjdzie równie smaczna, będzie tylko mniej kolorowa. Do zalewy wykorzystałam miód nawłociowy, ale możecie użyć też inny miód np. wielokwiatowy. Użyjcie tylko miód naturalny nie sięgajcie po sztuczne zamienniki. Surówka majówka najlepiej smakuje jak się przegryzie, minimum 1 godzinę. Taką surówkę można przechowywać w lodówce nawet kilka dni.
Kapustę szatkujemy. Cebulę kroimy w piórka, a rzodkiewki w półplasterki. Paprykę czerwoną i żółtą kroimy w paski, a ogórka razem ze skórką w półplasterki. Szczypiorek drobno kroimy.
Do wody dodajemy ocet, miód, sól i pieprz. Składniki mieszamy. Powstałą zalewę dodajemy do pokrojonych warzyw. Surówkę mieszamy.
Surówkę przekładamy do słoików razem z zalewą. Słoiki zakręcamy i surówkę odstawiamy do przegryzienia na minimum 1 godzinę. Tak przygotowaną surówkę możemy przechowywać w lodówce kilka dni.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
młoda kapusta ogórek papryka rzodkiewka sałatki surówka surówka do grilla surówka majówka surówka obiadowa surówka z młodej kapusty
Czy można zastąpić ocet cytryną???
OdpowiedzUsuńMożna zastąpić octem jabłkowym.
OdpowiedzUsuńWyśmienita surówka !!! Rodzina i znajomi - zachwyceni !!! Gorąco polecam. Gratuluję wspaniałych i oryginalnych przepisów.
OdpowiedzUsuńRobię któryś raz i jest super. Polecam.
OdpowiedzUsuńCzy mozna ja zagotowac w sloikach na zime.
OdpowiedzUsuńCzy mozna ja zawekować na zimę
OdpowiedzUsuń