Surówka po żydowsku to jedna z lepszych surówek. Surówka ta sprawdzi się do każdego obiadu mięsnego i bezmięsnego czy dań z grilla. Surówkę przygotowuje się bardzo szybko i z prostych składników. Wystarczy pokroić warzywa, dodać dodatki, doprawić do smaku i gotowe. U nas surówka często się pojawia, ponieważ można ją zrobić w większej ilości i mieć do obiadu nawet na 3 dni. Surówkę bez problemu można przechowywać w lodówce kilka dni, nie musi być od razu cała zjedzona, co jest jej dużą zaletą.
- 1/2 główki młodej kapusty
- 1 średnia marchewka
- około 15 cm białej części pora
- 3 - 4 ogórki konserwowe
- 1 długi ogórek świeży
- 1 czerwona papryka szpiczasta
- pęczek szczypiorku
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 3 - 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
W oryginalnym przepisie zamiast ogórków konserwowych były użyte ogórki kiszone. Ja je tym razem zamieniłam, bo akurat takich nie miałam w domu. Z powodzeniem do tej surówki nadają się zarówno ogórki kiszone jak i konserwowe. Z jednymi i drugimi ogórkami surówka wychodzi przepyszna. Paprykę czerwoną szpiczastą możecie zamienić na zwykłą paprykę czerwoną. Ja używam szpiczastej bo ta nam bardziej smakuje.
Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kapustę szatkujemy. Pora kroimy w półplasterki. Ogórka świeżego razem ze skórką kroimy w kostkę, a ogórki konserwowe w półplasterki. Paprykę kroimy w paski, szczypiorek siekamy.
Do warzyw dodajemy sok z cytryny, olej, sól, cukier i pieprz. Wszystko mieszamy. Surówkę można podawać od razu po przygotowaniu, a najlepiej smakuje jak postoi chwile w lodówce i smaki się przegryzą. Surówkę po żydowsku można w lodówce przechowywać nawet 3 dni.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
marchewka młoda kapusta ogórki papryka sałatki surówka do obiadu surówka obiadowa surówka po żydowsku surówka z młodej kapusty