Surówka zielona bogini to prosta i smaczna surówka, która sprawdzi się do niejednego obiadu. Surówka ta zawdzięcza swój wyjątkowy smak niezwykłemu sosowi. Za każdym razem kiedy przygotuję taką surówkę, każdy się zachwyca jej smakiem
- mała główka młodej kapusty
- 1 długi ogórek
- pęczek szczypiorku
- spora garść świeżego szpinaku
- spora garść liści świeżej bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 1 zielone dojrzałe awokado
- sok wyciśnięty z 1 limonki
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy, ogórka razem ze skórką kroimy w słupki, a szczypiorek siekamy. Do misy malaksera wkładamy bazylię, szpinak, sok z limonki, ząbek czosnku, awokado, sól i ocet jabłkowy. Wszystko miksujemy, aż powstanie sos. Przygotowany sos dodajemy do pokrojonych składników. Mieszamy. Surówka jest gotowa, przed podaniem najlepiej ją wstawić do lodówki na 30 min., aby smaki się przegryzły.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
awokado młoda kapusta ogórek sałatki surówka do obiadu surówka z kapusty surówka z młodej kapusty surówka z młodej kapusty z ogórkiem surówka zielona bogini