Pyszne i uwielbiane przez gości ciasto błazen, które sprawdza się na każdej rodzinnej uroczystości. To ciasto przygotowuję bardzo często, bo wiem, że goście zjedzą je ze smakiem i to nie tylko po jednym kawałku. Ciasto przygotowuje się dość szybko, wystarczy upiec biszkopt i utrzeć masę. Ciasto błazen posmakuje każdemu wielbicielowi kajmaku, orzechów i czekolady. Gwarantuję, że jak upieczecie to ciasto raz to do przepisu ponownie wrócicie
Składniki:
biszkopt:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła w temp. pokojowej
- 300 g masy kajmakowej
- 100 g herbatników kakaowych
- 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
- słoiczek dżemu porzeczkowego (330 ml)
- 100 g masy kajmakowej
- 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 24x24 cm. Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Do przełamania słodyczy ciasta użyłam dżemu porzeczkowego, możecie też użyć inny kwaskowaty dżem. Biszkopt do ciasta z powodzeniem możecie przygotować w dniu składania ciasta, a nawet dzień wcześniej. Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka. Każdy piekarnik jest inny, czas pieczenia może się nieco różnić. Polecam sprawdzać wykałaczką poziom wypieczenia ciasta. Na wykałaczce nie może być śladów nieupieczonego ciasta. W razie potrzeby czas pieczenia należy wydłużyć lub skrócić. Ciasto najlepiej podawać jak ogrzeje się do temp. pokojowej, a nie wyciągnięte prosto z lodówki. Wtedy masa jest smaczniejsza, bardziej kremowa.
Przygotowanie ciasta zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Miksujmy, aż masa zjaśnieje i podwoi swoją objętość. Następnie miksując, niedużym strumieniem wlewamy olej. Miksujemy jeszcze chwilę. Dodajemy jogurt naturalny i ponownie miksujemy. Tym razem krótko tylko do połącznia. Na koniec wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy, aż wszystko ładnie się połączy. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C z funkcją góra - dół. Ciasto pieczemy około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawiamy w blaszce do przestygnięcia. Następnie przekrajamy je na dwa blaty.
Herbatniki łamiemy na spore kawałki. Masło miksujemy, aż zrobi się prawie białe. Następnie miksując po łyżce dodajemy kajmak. Kiedy masło z kajmakiem mamy utarte wsypujemy orzechy i chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy herbatniki i mieszamy łyżką lub szpatułką.
Teraz zabieramy się za składanie ciasta. Pierwszy blat ciasta smarujemy dżemem i wykładamy masę. Przykrywamy drugim blatem ciasta. Wierzch ciasta smarujemy kajmakiem i posypujemy orzechami. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły. Przed podaniem ciasto wyjmujemy z lodówki i ogrzewamy do temp. pokojowej. Ciasto wtedy jest smaczniejsze.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
biszkopt ciasta ciasto błazen ciasto z kajmakiem ciasto z orzechami herbatniki kajmak orzechy orzechy włoskie
Upiekę, dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuń2 jajka i 2 szklanki mąki 😱😱😱😱😱
OdpowiedzUsuńA jakaż to wielkości blaszkę ,zastosowałas droga Samo .
OdpowiedzUsuńA jakaż to wielkości blaszkę zastosowałas droga damo .
OdpowiedzUsuńDroga Edo wystarczy przeczytać
Usuń