Ciasto czekoladowe - prościej się nie da, wilgotne i jak świeżo pieczone nawet następnego dnia

Sezon na truskawki zaczął się na dobre, a że truskawki w tym roku obrodziły to nie może zabraknąć ciast właśnie z tymi owocami. My najbardziej lubimy szybkie ciasta z truskawkami. Jednym z takich ciast jest ciasto czekoladowe z tego przepisu. Robi się je w tempie ekspresowym, bo wystarczy zamieszać składniki, nie potrzeba miksera, dodać owoce i wstawić do piekarnika. Prościej już się nie da😎 U nas w domu to ciasto jest chyba numerem 1 wśród takich wypieków z owocami. Ciasto z tego przepisu jest mocno czekoladowe, wilgotne i sprężyste, jest jak świeżo pieczone nawet następnego dnia. Mogę Wam ten przepis polecić z ręką na sercu, a jak lubicie wypieki z truskawkami to koniecznie zobaczcie też inne przepisy. Szczególnie polecam Wam z takich szybkich przepisów jogurtowe ciasto z truskawkami, niedzielne ciasto awaryjne, puchowca z truskawkami i ciasto z truskawkami pulchne i szybkie


Wymiary formy: 24x24 cm
Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao z lekką górką
  • 1 łyżeczka sody
  • 80 g mlecznej czekolady (może być gorzka)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju (u mnie rzepakowy)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • około 350 - 400 g truskawek


Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Do ciasta użyłam olej rzepakowy, możecie go zamienić na inny olej np. z pestek winogron, ważne, aby był o neutralnym smaku. Do ciasta dodałam czekoladę mleczną, taką akurat miałam w domu. Wielokrotnie robiłam już to ciasto i z powodzeniem czekoladę mleczną można zamienić na gorzką, a nawet dodać połowę czekolady mlecznej, a połowę czekolady gorzkiej. Tutaj możecie swobodnie dodać czekoladę taką jak lubicie, lub taką jaką macie pod ręką. Ciasto piekłam w kwadratowej foremce o wymiarach 24x24 cm. Ciasto piekłam w piekarniku z funkcją góra - dół do tzw. suchego patyczka. Każdy piekarnik jest inny, dlatego polecam sprawdzać poziom wypieczenia ciasta. W zależności od stopnia upieczenia ciasta może się okazać, że czas pieczenia trzeba wydłużyć lub skrócić. Na wykałaczce mogą być ślady owoców, ale nie może być widać surowego, niedopieczonego ciasta. To ciasto najlepiej smakuje z sezonowymi owocami, sprawdzą się do niego nie tylko truskawki, ale tez np. maliny. Polecam Wam wypróbować to ciasto z różnymi owocami.


Przygotowanie:
Czekoladę drobno kroimy. Do miski wsypujemy mąkę, kakao, sodę i czekoladę. Suche składniki mieszamy. Miskę z suchymi składnikami odstawiamy na bok. Do drugiej miski wbijamy jajka, wlewamy olej i maślankę, dodajemy ekstrakt z wanilii. Mokre składniki mieszamy do połączenia. Do mokrych składników wsypujemy składniki suche. Wszystko mieszamy, krótko do połączenia składników. Ciasto wychodzi gęste, takie ma być. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto wykładamy do blaszki. Na wierzchu układamy truskawki pokrojone na ćwiartki.


Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z funkcją góra - dół. Ciasto pieczemy około 45 - 50 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawiamy w blaszce do wystygnięcia.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

1 komentarz:

  1. Sezon na truskawki w pełni, przez co warto mieć pod ręką tego typu przepisy, gdyby się nie wiedziało, co można z nimi jeszcze zrobić. Akurat, ja mam własne truskawki na ogródku, które warto byłoby już zebrać, aby nie podgniły. Już wiem, co z nich przyrządzę. Takie ciasto do kawy to super pomysł, zwłaszcza dla miłośników czekolady i truskawek.

    OdpowiedzUsuń