Surówka obiadówka to uniwersalna surówka, która pasuje do dań z grilla i do każdego obiadu. W naszym domu w ostatnim czasie jest numerem 1 wśród surówek. Przygotowuje się ją ekspresowo i można zajadać od razu po przygotowaniu, nie trzeba czekać, aż składniki się przegryzą. Tą surówkę robię co pare dni, zajadają ją chętnie zarówno dorośli jak i dzieci. Koniecznie wypróbujcie ten przepis
- 1/2 główki młodej kapusty
- biała część pora
- pęczek szczypiorku
- 2 jabłka
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka miodu naturalnego
- pieprz czarny mielony do smaku
- sól do smaku
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
Kapustę szatkujemy, pora kroimy w półplasterki. Szczypiorek drobno kroimy. Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pokrojone składniki mieszamy.
Do miski dajemy jogurt grecki, majonez, miód sok z cytryny, sól i pieprz. Składniki na sos mieszamy. Przygotowany sos mieszamy z surówką. Surówka jest gotowa do podania od razu po przygotowaniu.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
jabłka młoda kapusta por sałatki surówka surówka do grilla surówka do obiadu surówka obiadowa surówka obiadówka surówka z młodej kapusty surówka z młodej kapusty z porem