Surówka z ogórków z tego przepisu śmiało może konkurować z mizerią. Tą surówkę z ogórków lubimy zajadać do obiadu, mięs z grilla, a nawet jako dodatek na kanapki. Ta surówka jest mało wymagająca, a smakuje naprawdę znakomicie. Polecam Wam wypróbować ten przepis. Zobaczcie też przepis na marynowane ogórki na szybko, grillowo - obiadowe ogórki na już lub ogórki po królewsku gotowe w godzinę
- 2 długie ogórki
- szczypiorek z 1 cebuli
- 1 i 1/2 łyżki ziaren sezamu
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- sól do smaku
- pieprz czarny mielony do smaku
- pieprz chili cayenne do smaku
Ogórki, razem ze skórką kroimy w plasterki. Staramy się, aby plasterki były dość cienkie. Szczypiorek drobno kroimy. Do miseczki dajemy cukier, sól, pieprz czarny i pieprz chili cayenne (ilość wg własnych preferencji smakowych). Wlewamy olej i ocet ryżowy. Składniki na sos mieszamy. Przygotowany sos dodajemy do ogórków ze szczypiorkiem, wsypujemy sezam i mieszamy.
Surówka z ogórków jest gotowa do podania. Surówkę można przechowywać w lodówce nawet 3 dni.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
grillowo-obiadowe ogórki ogórki surówka na obiad surówka obiadowa surówka surówka z ogórków