Kotlety z kurczaka jak pizza

Kotlety z kurczaka jak pizza są w miarę szybkie do zrobienia. Nie trzeba ich smażyć, bo piecze się je w piekarniku. Tak przygotowane kotlety z powodzeniem można podać na obiad kiedy mamy gości. U nas zawsze takie kotlety są chętnie zjadane przez dorosłych i dzieci. Kotlety jak pizza są świetną alternatywą dla tradycyjnych schabowych i oklepanych mielonych. Taki obiad na pewno zadowoli każdego


Składniki:
  • 3 - 4 filety z kurczaka
  • 2 kulki mozzarelli w zalewie (po 220 g)
  • 150 g sera mozzarella w kostce, twardej
  • 4 - 5 pieczarek pieczarek
  • 4 - 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • zioła do pizzy lub zioła prowansalskie
  • czosnek suszony
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku


Z podanych składników wychodzi 8 - 10 kotletów w zależności od tego jak duże są filety i na ile porcji je pokroimy. Ja zazwyczaj filety kroję na 2 - 3 kotlety. Do kotletów jak pizza możecie użyć też inny ser, nie musi być to koniecznie mozzarella. Nam najbardziej smakują kotlety z połączeniem mozzarelli w kulce i mozzarelli twardej. Do tych kotletów możecie wykorzystać nawet zwykłą goudę czy inny ser żółty, pamiętajcie tylko, że podczas pieczenia każdy ser inaczej się zachowuje i może się zdarzyć, że ser zacznie się przypiekać.


Przygotowanie:
Umyte filety z kurczaka osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy je na 2 -3 na kotlety. Kotlety lekko rozbijamy. Kotlety posypujemy solą i pieprzem z obu stron. Filety układamy na dużej, piekarnikowej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego kotleta posypujemy suszonym czosnkiem, smarujemy cienką warstwą koncentratu pomidorowego i posypujemy ziołami do pizzy (można ziołami prowansalskimi). Ziół sypię dość sporo, ale też nie przesadzam z ich ilością, chcę, aby były wyczuwalne podczas jedzenia. Kotlety odstawiamy na chwilę na bok, a w tym czasie przygotowujemy resztę składników. Mozzarellę w kulce kroimy w plastry, pieczarki kroimy w cienkie plasterki, a mozzarellę w kostce ścieramy na o średnich oczkach. Na kotletach rozkładamy plasterki mozzarelli, posypujemy startym serem, nie żałujemy go i układamy pieczarki.


Tak przygotowane kotlety wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z funkcją góra - dół. Kotlety pieczemy bez przykrycia przez 30 minut. filet z kurczaka podczas pieczenia może puścić wodę, jeżeli jest je dużo należy ją odlać. Gotowe kotlety podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką. U mnie kotlety jak pizza tym razem będą z ziemniakami i z surówką z młodej kapusty.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 komentarzy:

  1. Witam chciałbym się zapytać czy zamiast pieczarek co mogę dać do kotłów z piersi jak pizza z tego przepisu co jest podany.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można pieczarki całkowicie pominąć i nic nie dodawać, albo zamienić je np. na paprykę, kukurydzę, takie dodatki jak dodajemy do prawdziwej pizzy

      Usuń
  2. a co zamiast tego sera mozzarella w kulce można dodać

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale to super wygląda! A czy z takim smarowaniem koncentratem pomidorowym nie będzie to za kwaśne? Ja raczej zrobię do tego własny sos na pasacie i ziołach prowansalskich. Po zrobieniu coś dopiszę, :D A będzie to mój drugi przepis od obżarciucha.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłem i za dużo wody się wydziela tak że po jej zlaniu dalej pieczeniu u góry upieczone a na dole mokre. I nie jest chrupiące. Drugi raz nie zrobię.

    OdpowiedzUsuń