Kto nie jadł kebaba z surówką z kapusty? Chyba każdy takiego zajadał i jeszcze narzekał, że dostał mało mięsa, a dużo surówki😎 A przecież ta surówka jest taka smaczna. Taką surówkę z powodzeniem można zrobić w domu. Samodzielnie zrobiona surówka będzie stanowiła nie tylko dodatek do domowego kebaba, ale sprawdzi się też do niejednego obiadu. Surówka z tego przepisu smakuje właśnie tak jak ta dodawana do tego popularnego fast fooda. Często robię taką surówkę w domu i podaje ją do różnych dań obiadowych, pasuje zarówno do dań mięsnych i bezmięsnych
- 1/2 główki młodej kapusty
- 1 średnia marchewka
- pół pęczka koperku
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki oleju
- pieprz czarny mielony do smaku
Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na grubych oczkach, a koperek siekamy. Pokrojone warzywa przekładamy do miski. Do małej miseczki dajemy cukier, ocet jabłkowy, olej, sól i pieprz. Składniki na sos mieszamy.
Powstały sos przelewamy do miski z warzywami i mieszamy. Gotową surówkę odstawiamy do lodówki na około 30 minut, aby warzywa puściły sok, a smaki się przegryzły. Nie zawsze czekam, aż surówka swoje odstoi, nie raz zajadamy ją od razu po przygotowaniu i jest równie smaczna.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
młoda kapusta sałatki surówka surówka do kebaba surówka jak z budki z kebabem surówka na obiad surówka obiadowa surówka z młodej kapusty