Lodowa kanapka to przepyszny deser lodowy w wafelku. U nas te lody znikają w błyskawicznym tempie i zawsze ile bym ich nie zrobiła to jest mało. Lodowe kanapki robi się bardzo szybko, ale jeszcze szybciej znikają. Polecam zrobić Wam takie lody, teraz kiedy mamy upały sprawdzą się wyśmienicie
Wymiary szklanego naczynia: 28x28x5 cm
Składniki:
- 500 ml schłodzonej śmietanki 36%
- 150 g mleka skondensowanego słodzonego
- 50 g mleka w proszku
- 1 płat dużego wafla tortowego
Lodową kanapkę przygotowałam w szklanym naczyniu o wielkości 28x18x5 cm. Z podanej porcji wyszło mi 9 lodowych kanapek. Śmietanka użyta do przygotowania lodów powinna być wcześniej dobrze schłodzona. Ilość dodanego mleka skondensowanego do lodów najlepiej dostosować do własnych preferencji smakowych. W zależności od tego czy lubicie mniej czy bardziej słodkie lody dodajecie tyle mleka. Dla nas podana ilość mleka jest wystraczająca, lody wychodzą odpowiednio słodkie, ale nie są za słodkie
Z wafla wycinamy dwa kawałki o wielkości naczynia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną masę. Do śmietanki przesiewamy mleko w proszku i dodajemy mleko skondensowane. Wszystko miksujemy tylko do połączenia. Gotową masę wykładamy do naczynia szklanego na wafla i przykrywamy drugim waflem.
Lodową kanapkę wkładamy do zamrażarki na około 5 - 6 godz. U mnie zamrażarka ustawiona jest na -18 st. C. Po tym czasie lody wyjmujemy i kroimy na kanapki. Jeżeli lody ciężko jest pokroić to zostawiamy je na blacie kuchennym na około 10 - 15 minut. Po tym czasie lody pokroimy bez problemu.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta deser lodowy lodowa kanapka lodowe kanapki lody lody bez maszyny lody bez mieszania lody śmietankowe lody w wafelku