Lody truskawkowe z tego przepisu smakują jak lody podawane w niejednej lodziarni. Prosty patent, kilka składników, 10 minut pracy i tylko czekać, aż lody się zmrożą. Przepis jest banalny, nie trzeba maszyny i nie miesza się ich podczas mrożenia. Lody truskawkowe z tego przepisu posmakują każdemu, kto ich spróbuje. Zajadają się nimi dzieci i dorośli. Takie domowe lody są najlepsze, mamy satysfakcję z samodzielnego ich przygotowania, są przepyszne i wiemy co się w nich znajduje. A Wy lubicie domowe lody? Może macie jakieś fajne przepisy na lody? Ja oprócz tych lodów truskawkowych polecam Wam wypróbować też przepis na domowe lody 3-składnikowe, gwarantuję zadowolenie
- 500 ml schłodzonej śmietanki 36%
- 200 g mleka skondensowanego słodzonego
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 500 g truskawek
Śmietanka użyta do przygotowania lodów powinna być wcześniej dobrze schłodzona. Ilość dodanego mleka skondensowanego do lodów najlepiej dostosować do własnych preferencji smakowych. W zależności od tego czy lubicie mniej czy bardziej słodkie lody dodajecie tyle mleka.
Umyte i osuszone truskawki szypułkujemy i blendujemy na mus. Śmietankę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietanki wlewamy mleko skondensowane i ekstrakt z wanilii. Wszystko mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia. Następnie dodajemy mus z truskawek i ponownie mieszamy. Masę truskawkową przelewamy do naczynia w którym będziemy zamrażać lody.
Tak przygotowane lody wstawiamy do zamrażarki, po około 6 godzinach lody powinny być gotowe w zależności od ustawień zamrażarki. Ja mam zamrażarkę ustawioną na -18 st. C. Gotowe lody nakładamy łyżką zmoczoną w ciepłej wodzie. Jeżeli lody po wyjęciu są twarde należy zostawić je na kilka minut w temp. pokojowej. Po około 10 minutach lody truskawkowe będzie można nałożyć bez problemu.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta domowe lody lody lody bez maszyny lody bez mieszania lody truskawkowe przekąski truskawki
W tym roku ceny lodów na mieście zadziwiają. Niejedna osoba przez to musi sobie odmówić tej przyjemności. Przez to warto jest zdecydować się na przygotowanie takich lodów samodzielnie! Widać po przepisie, że wcale nie jest to bardzo skomplikowane, a na pewno jest to bardziej opłacalne. Dzięki za ten przepis! Akurat mam w domu truskawki, to już wiem, co z nimi zrobić.
OdpowiedzUsuńGłupie pytanie być może,ale moze być śmietana 30%? Bo to chyba bez znaczenia, obie się ubija,a 30% mam schlodzoną
OdpowiedzUsuń