Obiad na upały - szybko i smacznie

Kiedy pogoda nas rozpieszcza, a z nieba leje się żar nie chce się spędzać czasu w kuchni przy garnkach. W takie dni stawiam na szybkie obiady, a że już mamy świeżą fasolkę szparagową to tym razem będzie pyszny obiad z nią w roli głównej. Danie z tego przepisu robi się szybko, bez wysiłku i bez brudzenia masy naczyń, a rodzina zajada się nim ze smakiem. Tak przygotowana fasolka szparagowa z mięsem mielonym to super pomysł na szyki i smaczny obiad na upały



Składniki:
  • około 350 g fasolki szparagowej (u mnie żółta)
  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • pomidory krojone z puszki (400 g)
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 liść laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego


Do przygotowania dania z tego przepisu możecie wykorzystać zarówno zieloną, jak i żółtą fasolkę szparagową. Jeżeli chcecie, żeby danie było bardziej kolorowe możecie nawet dodać trochę fasoli żółtej, a trochę zielonej. Tutaj wybór jest dowolny. Ja akurat miałam fasolkę żółtą, więc taką wykorzystałam do obiadu. Do dania wykorzystałam mięso mielone z szynki, ale z powodzeniem możecie użyć mięsa mielonego np. z łopatki bądź mięsa mielonego wieprzowo - wołowego. Użyjcie po prostu takie mięso jakie akurat macie pod ręką, lub jakie lubicie dodawać do tego typu dań. Tak przygotowany obiad można podawać ze świeżym pieczywem, ziemniakami czy ryżem.


Przygotowanie:
Fasolkę szparagową oczyszczamy, płuczemy i wrzucamy do garnka z osoloną, gotującą się wodą. Fasolkę gotujemy do miękkości. W tym czasie cebulę kroimy w kostkę, czosnek i pietruszkę siekamy. Czosnek można przecisnąć też przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i czosnek. Solimy i podsmażamy, aż cebula i czosnek zaczną mięknąć. Następnie dodajemy mięso mielone, dodajemy przyprawy: paprykę słodką, pieprz mielony, majeranek, ziele angielskie i liścia laurowego. Mieszamy i smażymy, aż mięso będzie praktycznie usmażone. Do mięsa dodajmy pomidory z puszki, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez około 15 minut. W tym czasie mięso mieszamy kilka razy.


Następnie mięso z pomidorami doprawiamy w razie potrzeby. Dodajemy pietruszkę i fasolkę szparagową i mieszamy. Danie jest gotowe do podania. Fasolkę szparagową z mięsem można podawać ze świeżym pieczywem lub ziemniakami.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!