Kiedy pogoda nas rozpieszcza, a z nieba leje się żar nie chce się spędzać czasu w kuchni przy garnkach. W takie dni stawiam na szybkie obiady, a że już mamy świeżą fasolkę szparagową to tym razem będzie pyszny obiad z nią w roli głównej. Danie z tego przepisu robi się szybko, bez wysiłku i bez brudzenia masy naczyń, a rodzina zajada się nim ze smakiem. Tak przygotowana fasolka szparagowa z mięsem mielonym to super pomysł na szyki i smaczny obiad na upały
- około 350 g fasolki szparagowej (u mnie żółta)
- 500 g mięsa mielonego z szynki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- pomidory krojone z puszki (400 g)
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- sól do smaku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 liść laurowy
- 3 kulki ziela angielskiego
Do przygotowania dania z tego przepisu możecie wykorzystać zarówno zieloną, jak i żółtą fasolkę szparagową. Jeżeli chcecie, żeby danie było bardziej kolorowe możecie nawet dodać trochę fasoli żółtej, a trochę zielonej. Tutaj wybór jest dowolny. Ja akurat miałam fasolkę żółtą, więc taką wykorzystałam do obiadu. Do dania wykorzystałam mięso mielone z szynki, ale z powodzeniem możecie użyć mięsa mielonego np. z łopatki bądź mięsa mielonego wieprzowo - wołowego. Użyjcie po prostu takie mięso jakie akurat macie pod ręką, lub jakie lubicie dodawać do tego typu dań. Tak przygotowany obiad można podawać ze świeżym pieczywem, ziemniakami czy ryżem.
Fasolkę szparagową oczyszczamy, płuczemy i wrzucamy do garnka z osoloną, gotującą się wodą. Fasolkę gotujemy do miękkości. W tym czasie cebulę kroimy w kostkę, czosnek i pietruszkę siekamy. Czosnek można przecisnąć też przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i czosnek. Solimy i podsmażamy, aż cebula i czosnek zaczną mięknąć. Następnie dodajemy mięso mielone, dodajemy przyprawy: paprykę słodką, pieprz mielony, majeranek, ziele angielskie i liścia laurowego. Mieszamy i smażymy, aż mięso będzie praktycznie usmażone. Do mięsa dodajmy pomidory z puszki, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez około 15 minut. W tym czasie mięso mieszamy kilka razy.
Następnie mięso z pomidorami doprawiamy w razie potrzeby. Dodajemy pietruszkę i fasolkę szparagową i mieszamy. Danie jest gotowe do podania. Fasolkę szparagową z mięsem można podawać ze świeżym pieczywem lub ziemniakami.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
fasolka szparagowa mięso mielone obiad obiad lato obiad na upały obiad z fasolką szparagową szybki obiad