Pakieciki rosołowe na zimę

Pakieciki rosołowe na zimę to jedna z moich obowiązkowych pozycji wśród zapasów na zimę w ostatnich latach. Takie pakieciki są pełne smaku i aromatu, a ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Można je przygotować zawsze kiedy mamy nadmiar zieleniny i nie wiemy co z nią zrobić. Nic się nie marnuje, a późną jesienią czy zimą mamy jak znalazł pyszny dodatek do każdego rosołu czy innych zup. Nie trzeba mrozić wszystkiego osobno, wystarczy poporcjować składniki, spakować i schować do zamrażarki. To prosty i znakomity patent na przechowywanie zieleniny na zimę


Składniki:
  • por
  • liście lubczyku
  • liście selera
  • nać pietruszki
Nie podaję w tym przepisie dokładnej ilości zużytych składników, ponieważ tutaj możemy wykorzystać tyle składników ile tylko chcemy.



Przygotowanie:
Zebrane liście lubczyku, selera i pietruszki płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.


Pora kroimy na około 10-cm kawałki. Wykorzystujemy białą i zieloną część pora. Bierzemy kawałek pora, kilka liści lubczyku, kilka liści natki pietruszki i liście selera. Wszystko dość ciasno związujemy nitką kuchenną. Tak przygotowane pakieciki wkładamy do woreczków, ja pakuję po 4 pakieciki do 1 woreczka strunowego.


Zapakowane pakieciki wkładamy do zamrażarki. Ważne jest, aby tych pakiecików nie upychać ciasno do woreczków, bo w późniejszym czasie ciężko będzie je wyciągnąć. Tak przygotowane pakieciki zimą wrzucamy do garnka z rosołem czy inna zupą.
 


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 komentarze:

  1. Świetny pomysł 👍😀 Można również zamknąć woreczki próżniowo, aby zajmowały mniej miejsca w zamrażarce.

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę mi obliczyć koszt utrzymania 1 kg pakiecików w temperaturze - 20 C/ m- c. Ok.? Potem wyrażę zdanie - czy lepiej zostawić pory w piachu a natkę obrać i ubić w słoiku przesypując solą - jak to robiliśmy w domu i zostawialiśmy w lodówce albo w piwnicy.

    OdpowiedzUsuń