Pakieciki rosołowe na zimę to jedna z moich obowiązkowych pozycji wśród zapasów na zimę w ostatnich latach. Takie pakieciki są pełne smaku i aromatu, a ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Można je przygotować zawsze kiedy mamy nadmiar zieleniny i nie wiemy co z nią zrobić. Nic się nie marnuje, a późną jesienią czy zimą mamy jak znalazł pyszny dodatek do każdego rosołu czy innych zup. Nie trzeba mrozić wszystkiego osobno, wystarczy poporcjować składniki, spakować i schować do zamrażarki. To prosty i znakomity patent na przechowywanie zieleniny na zimę
Składniki:
- por
- liście lubczyku
- liście selera
- nać pietruszki
Nie podaję w tym przepisie dokładnej ilości zużytych składników, ponieważ tutaj możemy wykorzystać tyle składników ile tylko chcemy.
Zebrane liście lubczyku, selera i pietruszki płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Pora kroimy na około 10-cm kawałki. Wykorzystujemy białą i zieloną część pora. Bierzemy kawałek pora, kilka liści lubczyku, kilka liści natki pietruszki i liście selera. Wszystko dość ciasno związujemy nitką kuchenną. Tak przygotowane pakieciki wkładamy do woreczków, ja pakuję po 4 pakieciki do 1 woreczka strunowego.
Zapakowane pakieciki wkładamy do zamrażarki. Ważne jest, aby tych pakiecików nie upychać ciasno do woreczków, bo w późniejszym czasie ciężko będzie je wyciągnąć. Tak przygotowane pakieciki zimą wrzucamy do garnka z rosołem czy inna zupą.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kostka rosołowa lubczyk mrożona pietruszka mrożone warzywa mrożony lubczyk mrożony por mrożony seler pakieciki rosołowe pietruszka por przetwory seler
Świetny pomysł 👍😀 Można również zamknąć woreczki próżniowo, aby zajmowały mniej miejsca w zamrażarce.
OdpowiedzUsuńProszę mi obliczyć koszt utrzymania 1 kg pakiecików w temperaturze - 20 C/ m- c. Ok.? Potem wyrażę zdanie - czy lepiej zostawić pory w piachu a natkę obrać i ubić w słoiku przesypując solą - jak to robiliśmy w domu i zostawialiśmy w lodówce albo w piwnicy.
OdpowiedzUsuńW zamrażarce przechowuje Pani inne produkty także jest wlączona cały czas.Takze koszt przechowywania tych pakiecików jest znikomy.
UsuńJa zawijam ciasno w folię spożywczą porcję „na raz” i dodaje koper
OdpowiedzUsuń