Buraczki i sok na barszczyk - przepis 2 w 1, jedna robota 2 przetwory

Przetworów na zimę z buraków w naszym domu nie może zabraknąć. Obok buraczków z cukinią, buraczków z kapustą i sałatki z buraków i papryki co roku robię właśnie buraczki z tego przepisu. Są to przepyszne buraczki z czosnkiem i przy okazji znakomity sok na barszczyk. Takie buraczki można podać do każdego obiadu. Gwarantuję, że wszyscy będą się nimi zajadali ze smakiem


Ilość: 14 słoików po 370 ml i 4 butelki po 330 ml
Składniki:
  • 4 kg buraków
  • 3 cebule
  • 5 - 7 ząbków czosnku
  • 1 litr wody
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%
  • 4 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • 10 ziarenek pieprzu czarnego


Podana waga buraków jest przed ich przygotowaniem. Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi 14 słoików buraczków o pojemności 370 ml i 4 butelko soku na barszczyk o pojemności 330 ml.


Przygotowanie:
Buraki myjemy, przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Buraki doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy lekko uchyloną pokrywką i gotujemy na średnim ogniu do miękkości. Ugotowane buraki odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie czosnek i cebulę obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Ostygnięte buraki obieramy, jeszcze ciepłe buraki lepiej się obierają. Obrane buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do buraków dodajemy wodę, ocet, cukier, sól i pieprz. Mieszamy. Następnie dodajemy cebulę i przeciśnięty przez prasę czosnek. Buraczki ponownie mieszamy. Buraczki przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 24 h.


Po 24 godz. buraczki mieszamy i odsączmy na sitku, ale nie wyciskamy. Buraczki nakładamy do słoików, dociskamy łyżką, żeby w słoikach nie zostawała pusta przestrzeń. Powstały sok rozlewamy do butelek. Ranty słoików wycieramy i zakręcamy.


Buraczki i sok na barszczyk pasteryzujemy na mokro. Do garnka wstawimy słoiki, zalewamy wodą do 3/4 ich wysokości i stawiamy na kuchenkę. Pasteryzujemy przez 30 minut od momentu zagotowania się wody, na średniej mocy palnika. Zapasteryzowane słoiki ostrożnie wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie zanosimy je do spiżarki.

Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 komentarze: