Przetworów na zimę z buraków w naszym domu nie może zabraknąć. Obok buraczków z cukinią, buraczków z kapustą i sałatki z buraków i papryki co roku robię właśnie buraczki z tego przepisu. Są to przepyszne buraczki z czosnkiem i przy okazji znakomity sok na barszczyk. Takie buraczki można podać do każdego obiadu. Gwarantuję, że wszyscy będą się nimi zajadali ze smakiem
Składniki:
- 4 kg buraków
- 3 cebule
- 5 - 7 ząbków czosnku
- 1 litr wody
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka octu spirytusowego 10%
- 4 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej
- 10 ziarenek pieprzu czarnego
Podana waga buraków jest przed ich przygotowaniem. Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi 14 słoików buraczków o pojemności 370 ml i 4 butelko soku na barszczyk o pojemności 330 ml.
Przygotowanie:
Buraki myjemy, przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Buraki doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy lekko uchyloną pokrywką i gotujemy na średnim ogniu do miękkości. Ugotowane buraki odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie czosnek i cebulę obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Ostygnięte buraki obieramy, jeszcze ciepłe buraki lepiej się obierają. Obrane buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do buraków dodajemy wodę, ocet, cukier, sól i pieprz. Mieszamy. Następnie dodajemy cebulę i przeciśnięty przez prasę czosnek. Buraczki ponownie mieszamy. Buraczki przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 24 h.
Po 24 godz. buraczki mieszamy i odsączmy na sitku, ale nie wyciskamy. Buraczki nakładamy do słoików, dociskamy łyżką, żeby w słoikach nie zostawała pusta przestrzeń. Powstały sok rozlewamy do butelek. Ranty słoików wycieramy i zakręcamy.
Buraczki i sok na barszczyk pasteryzujemy na mokro. Do garnka wstawimy słoiki, zalewamy wodą do 3/4 ich wysokości i stawiamy na kuchenkę. Pasteryzujemy przez 30 minut od momentu zagotowania się wody, na średniej mocy palnika. Zapasteryzowane słoiki ostrożnie wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie zanosimy je do spiżarki.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
buraczki buraczki z czosnkiem buraki buraki do słoików buraki na zimę przetwory przetwory z buraków
Wspaniale, a sok zawsze się przyda zimą, dzięki.
OdpowiedzUsuńTo nie sok tylko ort z wodą
OdpowiedzUsuń