W tym roku u nas robią furorę ogórki kozackie. Przygotowuję ich już kolejną porcję, bo z tej pierwszej niewiele zostało. Ogórki w zalewie z dodatkiem musztardy są przepyszne i zajadają się nimi wszyscy, chyba w naszym otoczeniu nie ma osoby, która ich nie lubi. Takie ogórki można podać jako dodatek do obiadu, na kanapki czy przełożyć do miseczki i podać jako samodzielna zakąska na niejednej imprezce. Jeżeli jeszcze nie robiliście i nie próbowaliście ogórków kozackich to koniecznie skorzystacie z tego przepisu, polecam
Ilość: 7 słoików po 450 ml
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 1 litr wody
- 150 ml octu spirytusowego 10%
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 3 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej
- 175 g musztardy miodowej (może być inna, np. sarepska, delikatesowa, czy staropolska)
- po 3 kulki ziela angielskiego do słoika
- po 1 małym liściu laurowym do słoika
Waga ogórków podana jest przed ich przygotowaniem. Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Z podanej porcji składników wyszło mi 7 słoików ogórków kozackich o pojemności 450 ml. Do przepisu wykorzystałam małe i średnie ogórki. Ważne, aby ogórki były świeże, jędrne i bez uszkodzeń. Do tego przepisu ogórków nie obieram, dzięki temu wychodzą bardziej chrupiące, kroję wzdłuż na ćwiartki lub połówki w zależności od wielkości ogórków. Z powodzeniem możecie je pokroić w plastry jak kanapkowe, krążki czy nawet zapakować do słoików całe ogóreczki. Ilość zużytej zalewy musztardowej zależy od ilości upchanych ogórków do słoików. Do przepisu wykorzystałam musztardę miodową, z powodzeniem móżcie ją zmienić na musztardę sarepską, staropolską czy delikatesową. Wykorzystajcie taką musztardę jaką lubicie lub taką jaką akurat macie pod ręką. Ogórki kozackie nadają się do jedzenia po 7 - 10 dniach.
Ogórki moczymy przez około 2 godziny w zimnej wodzie. Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier, sól i dodajemy ocet. Mieszamy i zagotowujemy. Zalewę odstawiamy do wystygnięcia, a w tym czasie myjemy i kroimy ogórki. Umyte ogórku kroimy wzdłuż na ćwiartki lub połówki. Do każdego słoika wrzucamy po 3 kulki ziela angielskiego i 1 małym liściu laurowym, a następnie układamy ogórki.
Do musztardy wlewamy trochę zalewy (może być jeszcze lekko ciepła), mieszamy. Taką rozmieszaną musztardę wlewamy do zalwey i mieszamy. Zalewą zalewamy słoiki z ogórkami do pełna, a następnie je zakręcamy i pasteryzujemy na mokro. Do dużego garnka wstawiamy słoiki i zalewamy wodą do około 3/4 wysokości słoików. Ogórki pasteryzujemy od momentu zagotowania wody przez 10 minut na średniej mocy. Zapasteryzowane słoiki ostrożnie wyjmujemy, a ostygnięte wynosimy do piwnicy lub spiżarki. Ogórki kozackie nadają się do jedzenia po 7 - 10 dniach.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
musztarda ogórki ogórki do słoików ogórki kozackie ogórki na zimę ogórki w musztardzie przetwory przetwory z ogórków zalewa musztardowa