Lemoniada arbuzowa to przepyszny, orzeźwiający napój uwielbiany przez dzieci i dorosłych. Lemoniada arbuzowa jest jedną z naszych ulubionych lemoniad. Robi się ją dość szybko i potrzeba niewiele składników. Ta lemoniada jest wypijana w błyskawicznym tempie. Zawsze kiedy ją zrobię to słyszę "dlaczego tej lemoniady zrobiłaś tak mało, jeszcze dobrze się nie napiliśmy, a już jej nie ma", a za każdym razem robię jej coraz więcej😎 A Wy lubicie takie domowe lemoniady? A może macie jakieś fajne przepisy na takie napoje? dajcie znać w komentarzu
- około 2 kg arbuza
- sok wyciśnięty z 2 cytryn
- 1 łyżka miodu naturalnego
- woda mineralna niegazowana lub gazowana
- opcjonalnie kostki lodu i listki świeżej mięty
Waga arbuza podana jest przed przygotowaniem. Do lemoniady można użyć wodę mineralną niegazowaną lub gazowaną. My lemoniadę arbuzową lubimy na wodzie niegazowanej lub lekko gazowanej. Z podanych składników wychodzi około 1,5 - 2 litry gotowej lemoniady. Ilość lemoniady zależy od ilości użytej wody do rozcieńczenia bazy arbuzowej.
Z arbuza wyjmujemy różowy miąższ i staramy się usunąć pestki. Kawałki arbuza blendujemy na gładką masę. Następnie całość przecedzamy przez gęste sitko, miąższ można docisnąć łyżką, aby wydobyć sok. Z cytryn wyciskamy sok.
Do uzyskanego soku z arbuza dodajemy sok z cytryny i miód. Mieszamy. Następnie dolewamy wodę mineralną, ilość wody najlepiej dostosować do własnych upodobań smakowych. Gotową lemoniadę schładzamy przed podaniem. Do lemoniady dorzucamy kostki lodu i listki mięty.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!