Ciasto z serii tych co znikają do ostatniego okruszka. Przepyszne, wilgotne i puszyste

Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszne ciasto, które znika do ostatniego okruszka. Ciasto z tego przepisu wychodzi wilgotne, a zarazem puszyste. Jak zje się jeden kawałek tego ciasta, to od razu sięga się po następny. To ciasto jest rewelacyjne, a dodatek cukinii sprawia, że jest ono wilgotne i nawet następnego dnia jak świeżo pieczone. To ciasto jest znakomite do popołudniowej kawy i herbaty. A Wy lubicie ciasta z cukinią? A może macie swoje sprawdzone przepisy na tego typu ciasta? Dajcie znać w komentarzu


Wymiary formy 24x24 cm
Składniki:
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 4 jajka w temp. pokojowej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny


Do odmierzania składników użyłam szklankę o pojemności 250 ml. Wszystkie składniki użyte do ciasta powinny być w temp. pokojowe. Do przepisu użyłam cukinię żółtą, możecie wykorzystać również cukinię zieloną. Ciasto piekłam w piekarniku z funkcją góra - dół do tzw. suchego patyczka. Pamiętajcie, że każdy piekarnik jest inny i czas pieczenia ciasta może się nieco różnić. Polecam kontrolować wykałaczką poziom wypieczenia ciasta i w razie potrzeby ten czas wydłużyć lub skrócić. Jeżeli włożona wykałaczka w ciasto po wyciągnięciu będzie sucha - ciasto jest upieczone. Natomiast jeżeli wykałaczka będzie wilgotna, będą widoczne ślady ciasta - czas pieczenia należy wydłużyć.


Przygotowanie:
Z cukinii usuwam gniazdo nasienne i ją obieram. Następnie cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach. Cukinię odstawiam na bok. Do miski wbijam jajka i wsypuję cukier. Jajka z cukrem ubijam, aż masa dobrze się spieni i podwoi swoją objętość. Do dobrze spienionej masy małym strumieniem, ciągle miksując wlewam olej. Następnie jeszcze chwilę miksuję. Potem wlewam sok z cytryny i ocieram skórkę z dobrze umytej cytryny. Przesiewam mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto mieszam łyżką, aż składniki się połączą. Ciasto wychodzi gęste. Do szklanki wkładam cukinię, ale jej nie upycham i dodaję ją do ciasta. Odmierzam tak 3 szklanki cukinii. Ciasto z cukinią mieszam, żeby wszystko się połączyło. Spód blaszki wyłożyłam papierem do pieczenia. Przekładam ciasto i wyrównuję.


Tak przygotowanie ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 st. C z funkcją góra - dół. Ciasto będę piekła około 60 minut do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika i pozostawiam w blaszce do lekkiego przestygnięcia. Następnie ciasto wyjmuję z blaszki i pozostawiam do całkowitego wystygnięcia. Zimne ciasto kroję. Ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!