Coś do chleba - smarowidło na kanapki

Dzisiaj mam dla Was przepis na coś do chleba. To przepyszne smarowidło na kanapki, które może być na już i można je zjeść na bieżąco lub można zamknąć je w słoiki i zachować na zimę. To smarowidło z pomidorów jest przepyszne, sprawdzi się na kanapkach, zapiekankach i można je wykorzystać jako sos do pizzy. To smarowidło z pomidorów jest uniwersalne, można je zajadać na zimno i na ciepło, zawsze jest przepyszne. Koniecznie wypróbujcie przepis. Jeżeli szukacie więcej przepisów na pyszne smarowidła do chleba to polecam Wam zajrzeć tutaj, jest tam mnóstwo przepisów na smaczne pasty, na pewno znajdziecie coś dla siebie


Ilość: 2 słoiki po 200 ml
Składniki:
  • 5 pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • garść liści świeżej bazylii
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • olej do smażenia


Przygotowanie:
Pomidory sparzam, obieram ze skórki i kroję w kostkę. Liście bazylii dobro kroję. Na 2 - 3 łyżkach oleju podsmażam przeciśnięty przez praskę czosnek. Czosnek smażę, aż jego zapach zacznie rozchodzić się po kuchni. Następnie dodaję pomidory i bazylię. Solę, dodaję tak około pół łyżeczki soli, pieprzę do smaku i dodaję ostrą paprykę.


Mieszam. Wszystko smażę, aż z pomidorów odparuje nadmiar soku i powstanie pasta. Pomidory od czasu do czasu mieszam. Gotową pastę można zajadać na ciepło lub poczekać, aż ostygnie i dopiero ją jeść ze świeżym pieczywem.


Ja smarowidło przekładam do słoików i gorące zakręcam. Tak zapakowane i ostygnięte smarowidło schowam do lodówki. W ten sposób smarowidło można przechowywać nawet tydzień. Jeżeli chcecie, żeby taka pasta była na zimę to słoiki ze smarowidłem należy zapasteryzować na mokro przez około 10 - 15 minut.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!