Genialny sos warzywny do wszystkiego na zimę

Różnego rodzaju sosy na zimę w naszym domu to jedne z obowiązkowych przetworów. Co roku obok sosu warzywnego do wszystkiego robię sos pomidorowy bez octu i cukru, sos do makaronu i domowy sos do spaghetti. Sos warzywny z tego przepisu sprawdzi się praktycznie do wszystkiego, można go podać z makaronem, ryżem, różnymi kaszami, a nawet wykorzystać do posmarowania spodu do pizzy. Mąż ten sos warzywny lubi zajadać jako dodatek wędlin, a szczególnie kiełbasy. Wystarczy podsmażyć mięso mielone, dodać słoik takiego sosu i ugotować jakiś makaron lub ryż. Obiad mamy wtedy gotowy w kilka chwil. A Wy robicie sosy na zimę? U nas zima bez sosowych zapasów nie może się zacząć


Ilość: 5 słoików po 320 ml
Składniki:
  • 1 kg cukinii
  • 3 kolorowe papryki (czerwona, zielona i żółta)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 500 g pomidorów
  • olej do smażenia
  • około 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej


Waga składników podana jest przed ich przygotowaniem. Z podanych składników wyszło mi 5 słoików sosu warzywnego o pojemności 320 ml. Do przepisu wykorzystałam paprykę kolorową, ale możecie użyć też paprykę w jednym kolorze na przykład czerwoną. Sos robiłam z cukinią zieloną, można wykorzystać też cukinię żółtą. Najlepiej wybrać cukinię młodą z miękką skórką. Przerośniętą cukinię trzeba obrać, bo skórka będzie twarda. Jeżeli lubicie sosy pikantne to część papryki słodkiej mielonej można zamienić na paprykę ostrą.


Przygotowanie:
Marchewkę obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Z papryki usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę. Cebulę kroję w kostkę, a ząbki czosnku w plasterki. Z cukinii suwam gniazda nasienne i kroję w kostkę. Pomidory sparzam, obieram i kroje w kostkę. Do garnka wlewam kilka łyżek oleju, dodaję cebulę, czosnek i wsypuję około 1 łyżeczkę soli. Smażę, aż cebula zmięknie. Następnie dodaję marchewkę i smażę, aż marchewka zmieni kolor, zjaśnieje.
Dodaję pomidory, paprykę i cukinię. Wszystko mieszam i przykrywam pokrywką. Sos gotuję pod przykryciem, na średniej mocy, aż warzywa będą miękkie. Kiedy warzywa zmiękną, a nawet niektóre kawałki zaczną się rozpadać dodaję przyprawy: bazylię, tymianek, paprykę słodką, pieprz do smaku i około pół łyżeczki soli. Mieszam i gotuję jeszcze kilka minut.


Sos nakładam do słoików i zakręcam. Słoiki z sosem warzywnym pasteryzuję na mokro. Do garnka wstawiam słoiki i zalewam je wodą do około 2/3 wysokości. Pasteryzuję 60 minut od momentu zagotowania. Słoiki ostrożnie wyjmuję i pozostawiam do wystygnięcia. Po upływie 24 godz. cukinię ponownie pasteryzuję. Słoiki w garnku zalewam wodą i pasteryzuję 40 minut od momentu zagotowania. Słoiki ostrożnie wyjmuję i pozostawiam do wystygnięcia. Po upływie kolejnych 24 godz. ponownie pasteryzuję, tym razem przez 30 minut od momentu zagotowania. Słoiki ostrożnie wyjmuję i pozostawiam do wystygnięcia, a następnie zaniosę je do piwniczki. Tak zapasteryzowany sos warzywny w słoikach możecie przechowywać nawet do następnego sezonu bez obawy że słoiki będą fermentowały i się psuły.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

1 komentarz: