Marynowane pomidory z papryką w kilka chwil bez pasteryzacji

Marynowane pomidory z papryką w kilka chwil to jedna z naszych ulubionych sałatek do mięs z grilla. Sałatkę przygotowuje się bardzo szybko i nie wymaga pasteryzacji. Potrzeba kilka prostych składników i gotowy dodatek do mięs pieczonych na grillu mamy gotowy. Marynowane pomidory z papryką sprawdzą się nie tylko do dań grilla, ale też do niejednego obiadu. Taką sałatką zajadają się u nas zarówno dorośli jak i dzieci


Składniki:
  • około 800 g pomidorków koktajlowych
  • 200 g kolorowej papryki spiczastej
  • 2 cebule
  • około 7 łyżek oleju
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 3 łyżeczki miodu naturalnego


Waga podanych warzyw jest przed obraniem/ przygotowaniem. Do przepisu wykorzystałam pomidorki koktajlowe różnych odmian, które zebrałam w szklarni. Z powodzeniem do tego przepisu możecie wykorzystać pomidorki czerwone, żółte czy pomarańczowe. Najlepiej użyjcie takie pomidorki jakie akurat macie. Do tej sałatki sprawdzą się też zwykłe pomidory, ważne jest aby były to pomidory twarde, takie które nie są miękkie i szybko się nie rozwalają.


Przygotowanie:
Pomidorki kroję w ćwiartki. Papryki kroję w krążki, a cebule w piórka. Pokrojone warzywa przekładam do dużej miski. Do mniejszej miski wlewam olej, dodaję sok wyciśnięty z cytryny, miód, sól i zioła prowansalskie. Składniki na sos mieszam. Przygotowany sos wlewam do warzyw i mieszam.


Tak przygotowaną sałatkę najlepiej jest odstawić do lodówki na minimum 30 minut do przegryzienia. Ja sałatkę przekładam do słoików i wstawię ją do lodówki. Sałatkę w takiej formie podam do grilla. Tak przygotowane marynowane pomidory z papryką można przechowywać w lodówce tak 3 - 4 dni.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!