Wakacyjna surówka z cukinii - bardzo prosta i mega smaczna

W ogródku cukinii jest co niemiara, część przerabiam do słoików na zimę, zrobiłam już cukinię po kaszubsku, smarowidło do chleba na zimę i cukinię po francusku. Część cukinii zjadamy na bieżąco, często robię siekańce z cukinią i pasztet z cukinii. A ostatnio do obiadu gości u nas wakacyjna surówka z cukinii. Jest to bardzo prosta i mega smaczna surówka. Taka surówka to super odmiana dla zwykłych surówek z kapustą czy sałatą. Polecam Wam wypróbować ten przepis


Składniki:
  • młoda, zielona cukinia (około 850 g)
  • 2 marchewki
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego
  • 2 łyżeczki musztardy (u mnie staropolska)
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku


Do przepisu użyjcie młodą cukinię z miękką skórką, żeby nie trzeba było jej obierać. Ja wykorzystałam musztardę staropolską, ale możecie zamienić ją na inną musztardę na przykład delikatesową, sarepską czy rosyjską. Surówka jest do podania od razu po przygotowaniu.


Przygotowanie:
Z cukinii odcinam oba końce i usuwam gniazdo nasienne. Cukinię ścieram na grubych oczkach (razem ze skórką). Startą cukinię solę, dodaje tak około pół łyżeczki soli i mieszam. Cukinię odstawiam, żeby puściła sok. W tym czasie obrane marchewki i jabłka ścieram na tarce jarzynowej. Następnie przygotowuję sos. Do miski dodaję jogurt naturalny, majonez, musztardę, miód, pieprz do smaku i sok z cytryny. Składniki dokładnie mieszam.


Do marchewki i jabłek dodaję odciśniętą z soku cukinię i sos. Mieszam. Surówka jest gotowa od razu do zjedzenia.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!