Buraczki na zimę. Niezawodny przepis na tarte buraki

Jesień jest tuż za rogiem, więc pora robić buraki na zimę. W naszej spiżarce są słoiki z różnymi przetworami z buraków. Mamy już buraczki z czosnkiem, buraczki z kapustą i buraczki z cukinią. Zimą będzie co wyciągać do obiadów😎 Dzisiaj podsyłam Wam niezawodny przepis na tradycyjne tarte buraki. Buraczki z tego przepisu są obowiązkowo robione w naszym domu od lat. Każdy je uwielbia i chętnie znikają jako dodatek do niejednego obiadu. Polecam Wam zrobić buraczki z tego przepisu


Ilość: 11 słoików po 315 ml
Składniki:
  • 3 kg buraków
  • 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej
  • 100 g cukru
  • 120 ml octu spirytusowego 10%
Waga buraków podana jest przed ich przygotowaniem/ obraniem. Z podanych składników wyszło mi 11 słoików z buraczkami o pojemności 315 ml.


Przygotowanie:
Buraki dobrze myję pod bieżącą wodą i układam w dużym garnku. Buraki zalewam wodą, stawiam na kuchenkę i doprowadzam do zagotowania. Jak buraki zaczną się gotować garnek przykrywam pokrywką, tak, żeby była lekko uchylona i zmniejszam moc palnika. Buraki gotuję do miękkości i pilnuję, żeby woda z buraków nie wykipiałą. Ugotowane, miękkie buraki odcedzam i pozostawiam do przestygnięcia. Następnie buraki obieram, polecam założyć rękawiczki. Buraki ubieram jeszcze ciepłe, nie czekam, aż będą zimne, bo wtedy znacznie łatwiej się obierają. Skórka schodzi praktyczne sama. Obrane buraki ścieram na tarce o grubych oczkach. Do buraków dodaję sól, cukier i ocet. Wszystko dokładnie mieszam.


Wymieszane buraki nakładam do słoików. Buraków nie odsączam z powstałego soku, tylko wszystko nakładam do słoików. Następnie wycieram ranty słoików i je mocno zakręcam. Słoiki z burakami pasteryzuję na mokro. Słoiki ustawiam w garnku i zalewam je wodą do około ¾ wysokości słoików. Garnek ze słoikami stawiam na kuchenkę. Buraki pasteryzuję około 20 minut od momentu zagotowania na średniej mocy palnika. Zapasteryzowane słoiki ostrożnie wyjmuję i pozostawiam do wystygnięcia. Zimne słoiki z buraczkami zanoszę do spiżarki.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!