Ciasto, które znika w mgnieniu oka - przepyszne, kruche ze śliwkami

Sezon na śliwki jest w pełni, więc nie może obejść się bez ciasta właśnie ze śliwkami. Ciasto robione według tego przepisu znika w mgnieniu oka. Jest to przepyszne kruche ciasto ze śliwkami, które robię dość często. Połączenie kruchego ciasta, śliwek i pianki jest idealne. Po kawałek takiego ciasta każdy chętnie sięga. Jest to zdecydowanie najlepsze ciasto ze śliwkami. Polecam Wam wypróbować ten przepis. A jeżeli szukacie innych smacznych, sprawdzonych i prostych przepisów na ciasta ze śliwkami to polecam Wam zajrzeć tutaj. Szczególnie chwalonymi ciastami przez gości i domowników są: niezawodne ciasto ze śliwkami, ciasto zachcianka, pulchne ciasto na zsiadłym mleku i ciasto kisielowe


Wymiary formy: 24x24cm
Składniki:
ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g schłodzonego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 4 żółtka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
pianka:
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 kisiele cytrynowe (opakowanie po 38 g)
dodatkowo:
  • 500 g śliwek
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 kisiele truskawkowe lub inne (opakowanie po 38 g)
  • opcjonalnie cukier puder do oprószenia ciasta


Składniki odmierzałam szklanką o pojemności 250 ml. Ciasto piekłam w blaszce o wymiarach 24x24 cm. Ciasto piekłam około 50 minut z funkcją piekarnika góra - dół. Pamiętajcie, że każdy piekarnik jest inny i czas pieczenia może się nieco różnić, w razie potrzeby należy ten czas wydłużyć lub skrócić. Do ciasta polecam użyć twardych, fioletowych śliwek. Nie polecam śliwek zbyt dojrzałych, miękkich i soczystych, ponieważ podczas pieczenia puszczą zbyt dużo soku.


Przygotowanie:
Do miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy. Dodaję żółtka i schłodzone masło pokrojone w kostkę. Składniki w miarę szybko zagniatam, żeby jak najmniej ogrzać masło. Jak za długo będziecie zagniatać ciasto to masło się ogrzeje od dłoni i za bardzo rozpuści się, ciasto zacznie się kleić. Zagniecione ciasto dzielę na dwie części. Jedną połowę ciasta wkładam do woreczka i chowam do zamrażarki. Spód blaszki wykładam papierem do pieczenia, a następnie wykładam go drugim kawałkiem ciasta. Ciasto nakłuwam widelcem i wkładam do lodówki.


W tym czasie ze śliwek usuwam pestki i kroje je w kostkę. Do śliwek dodaję kaszę mannę i kisiel truskawkowy. Mieszam. Śliwki odstawiam na bok. Białka ubijam na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując partiami wsypuję cukier. Na koniec dodaję kisiel cytrynowy i krótko miksuję, tylko do połączenia.


Z lodówki wyciągam blaszkę z ciastem. Na ciasto wykładam śliwki, a następnie piankę. Wyjmuję ciasto z zamrażarki i ścieram je na wierzch ciasta. Ciasto ścieram na tarce o grubych oczkach.


Tak przygotowane ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z funkcją piekarnika góra - dół. Ciasto piekę około 50 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika i studzę w blaszce. Zimne ciasto wyjmuję z blaszki. Przed podaniem ciasto ze śliwkami można posypać cukrem pudrem.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!