Dżem z cukinii i cytryny. Rewelacyjny na kanapki, do naleśników, gofrów i ciast

Co roku robię chociaż kilka słoików z dżemem z cukinii i cytryny. Taki dżem to rewelacyjny dodatek do pieczywa, naleśników gofrów, a nawet ciast. W tym roku nie mogę narzekać na urodzaj cukinii. Wykorzystuje ją na bieżąco, zrobiłam już zapas cukiniowych sosów i past, a teraz przyszła pora na ten słodki przysmak. Dżem z cukinii robi się naprawdę w prosty sposób, a smakuje rewelacyjnie. Polecam Wam ten przepis


Ilość: 9 słoików po 200 ml
Składniki:
  • 2 kg cukinii obranej i pozbawionej pestek
  • około 1/2 szklanki wody
  • 400 g cukru
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny


Do przepisu wykorzystałam zieloną i żółtą cukinię, z powodzeniem możecie wykorzystać cukinię tylko zielona lub żółtą. Z podanych składników wyszło mi 9 słoików dżemu o pojemności 200 ml.


Przygotowanie:
Cukinię kroję na mniejsze kawałki, usuwam gniazda nasienne i obieram. Cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach. Do cukinii wlewam około pół szklanki wody. Garnek z cukinią stawiam na kuchenkę. Cukinię gotuję, aż się rozpadnie. Od czasu do czasu ją mieszam i pilnuję, żeby się nie przypaliła. Jeżeli będzie potrzeba to dolewam jeszcze troszkę wody. Do rozgotowanej cukinii dodaję skórkę otartą z cytryny i sok z cytryny. Wsypuję cukier i galaretki. Mieszam i gotuję jeszcze 30 minut.


Następnie gorący dżem nakładam do słoików. Jeżeli chcecie mieć dżem gładki, to możecie go zblendować, ja tego nie robić. Ranty słoików wycieram i mocno je zakręcam. Słoiki owijam w gruby ręcznik i tak pozostawiam je do wystygnięcia. Zimne słoiki zanoszę do spiżarki.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 komentarze:

  1. Zrobiłam.Fajny ale zdecydowanie za słodki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Woda nie potrzebna, i mniej cukru, jest przepyszny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wystarczą same galaretki. Cukier jest niepotrzebny

    OdpowiedzUsuń
  4. A ktoś próbował ten przepis bez obierania skórki?

    OdpowiedzUsuń