Próbowałam wielu przepisów, ale ten na buraczki z chrzanem jest zdecydowanie numerem 1

Kto nie lubi buraczków z chrzanem? Chyba wszyscy je lubią, a w szczególności jak są podane do mięsnego obiadu z sosem lub jako dodatek do wędlin. W naszym domu buraczki z chrzanem muszą być obowiązkowo, chociaż kilka słoików w zapasie w spiżarce. Wiem, że takie buraczki można robić też na bieżąco, ale ja wolę zrobić od razu większą ilość, zapasteryzować i wyciągać kiedy jest potrzeba. Próbowałam już wielu przepisów na takie buraczki, ale zawsze coś w nich mi brakowało. W końcu trafiłam na przepis, który jest idealny. Buraczki z tego przepisu wychodzą nie za kwaśne, nie za słodkie, takie w sam raz i oczywiście są odpowiednio chrzanowe. Buraczki z tego przepisu robię już kilka lat i zawsze się udają. Polecam Wam ten przepis


Ilość: 8 słoików po 315 ml
Składniki:
  • 2 kg buraków
  • 3 łyżki cukru
  • 1 niepełna łyżka soli kamiennej niejodowanej
  • 1/3 szklanki octu spirytusowego 10%
  • słoik chrzanu tartego (160 g)


Z podanych składników wyszło mi 8 słoików z buraczkami z chrzanem o pojemności 315 ml. Do odmierzania użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Do przepisu możecie wykorzystać zarówno okrągłe, jak i podłużne buraki, ja tym razem użyłam buraków okrągłych. Ilość użytego chrzanu do buraczków najlepiej jest dostosować do własnych preferencji smakowych, w zależności od tego jak ostre lubicie buraczki. Polecam też zwrócić uwagę na ostrość samego chrzanu w słoiczku, ponieważ niektóre są dość ostre, a inne takie słabe, jakby 'mało chrzanowe'.


Przygotowanie:
Buraki myję pod bieżącą wodą i wkładam do garnka. Zalewam je wodą i stawiam na kuchenkę. Kiedy buraki zaczynają się gotować, przykrywam je pokrywką i zmniejszam moc palnika. Buraki gotuję tak do momentu , aż będą miękkie. Pilnuję tylko, żeby woda z buraków nie wykipiała. Ugotowane buraki odcedzam i odstawiam do przestygnięcia. Jeszcze ciepłe, ale nie gorące buraki obieram i ścieram je na tarce jarzynowej. Starte buraki doprawiam cukrem, solą, octem i chrzanem. Mieszam.


Buraki z chrzanem nakładam do słoików. Następnie wycieram brzegi słoików i je mocno zakręcam. Buraczki z chrzanem pasteryzuję na mokro. Słoiki ustawiam w dużym garnku i zalewam je wodą do około 3/4 ich wysokości. Następnie je pasteryzuję na średniej mocy palnika od momentu zagotowania się wody przez 20 minut. Zapasteryzowane słoiki ostrożnie wyjmuje i pozostawiam do wystygnięcia. Zimne słoiczki z buraczkami z chrzanem zanoszę do spiżarki.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!