Rozkoszna uczta - przepyszne kruche ciasto z serem i śliwkami

Sezon na śliwki nadal trwa, więc podsyłam Wam przepis na kolejne przepyszne ciasto z tymi owocami. Ciasto rozkoszna uczta jest rewelacyjne. Pyszne ciasto, które zniknęło z talerza zaraz po tym jak je położyłam, to ciasto znika do ostatniego okruszka. Zachęcam Was do wypróbowania, ciasto jest proste i nie jest, aż tak pracochłonne, jak się wydaje. Zobaczcie też inne przepis na ciasta ze śliwkami. Polecam Wam szczególnie ciasto, które znika w mgnieniu oka, niezawodne ciasto ze śliwkami i ciasto zachcianka


Wymiar formy:24x24 cm
Składniki:
kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g schłodzonego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 4 żółtka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 1 czubata łyżka gorzkiego kakao
masa serowa:
  • 300 g twarogu sernikowego
  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka z górką mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru
pianka:
  • 4 białka
  • 2 łyżki cukru
dodatkowo:
  • 500 g śliwek
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 kisiel truskawkowy (38 g)
  • opcjonalnie cukier puder do posypania ciasta


Składniki odmierzałam szklanką o pojemności 250 ml. Ciasto piekłam w blaszce o wymiarach 24x24 cm. Ciasto piekłam około 50 - 60 minut z funkcją piekarnika góra - dół. Pamiętajcie, że każdy piekarnik jest inny i czas pieczenia może się nieco różnić, w razie potrzeby należy ten czas wydłużyć lub skrócić. Do ciasta polecam użyć twardych, fioletowych śliwek. Nie polecam śliwek zbyt dojrzałych, miękkich i soczystych, ponieważ podczas pieczenia puszczą zbyt dużo soku.


Przygotowanie:
Do miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy. Dodaję żółtka i schłodzone masło pokrojone w kostkę. Składniki w miarę szybko zagniatam, żeby jak najmniej ogrzać masło. Jak za długo będziecie zagniatać ciasto to masło ogrzeje się od dłoni i za bardzo rozpuści, ciasto zacznie się kleić. Zagniecione ciasto dzielę na dwie części. Do jednej połowy ciasta dodaję gorzkie kakao i szybko zagniatam. Ciemne ciasto wkładam do woreczka i chowam do zamrażarki. Spód blaszki wykładam papierem do pieczenia, a następnie wykładam go jasnym kawałkiem ciasta. Ciasto nakłuwam widelcem i wkładam do lodówki. W tym czasie ze śliwek usuwam pestki i kroje je w kostkę. Do śliwek dodaję kaszę mannę i kisiel truskawkowy. Mieszam. Śliwki odstawiam na bok.


Do miski daję twaróg sernikowy, serek homogenizowany, jajka, cukier i mąkę ziemniaczaną. Wszystko miksuję do połączenia. W drugiej misce białka ubijam na sztywną pianę i dodaje cukier. Ponownie ubijam do połączenia cukru z białkami.


Z lodówki wyciągam blaszkę z ciastem. Na ciasto wykładam śliwki, a następnie masę serową i pianę z białek. Wyjmuję ciemne ciasto z zamrażarki i ścieram je na wierzch ciasta. Ciasto ścieram na tarce o grubych oczkach.


Tak przygotowane ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z funkcją piekarnika góra - dół. Ciasto piekę około 50 - 60 minut. Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika i studzę w blaszce. Zimne ciasto wyjmuję z blaszki. Przed podaniem ciasto ze śliwkami można posypać cukrem pudrem.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!