Smarowidło do chleba z tego przepisu jest uwielbiane w naszym domu. Pieczywem z tą pastą zajadają się wszyscy, zarówno dzieci jak i dorośli. W moim ogródku cukinia nie przestaje plonować, więc robię z nią różne dania, zarówno na bieżąco jak i na zimę. Po raz kolejny już zrobiłam pastę z cukinii i boczku, to połączenie jest strzałem w 10. Pasta wychodzi pyszna i można ją przechowywać w lodówce kilka dni
Składniki:
- 1 średniej wielkości cukinia
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 3 - 4 duże ząbki czosnku
- około 250 g boczku wędzonego parzonego
- olej do smażenia
- sól do smaku
- pieprz czarny mielony do smaku
- 1 płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki
- kilka gałązek natki pietruszki
- 200 g serka śmietankowego Almette
Do przepisu wykorzystałam cukinię zieloną. Po oczyszczeniu i starciu na tarce otrzymałam około 700 - 800 g gotowej cukinii.
Cukinię kroję na mniejsze kawałki, usuwam gniazdo nasienne i obieram. Cukinię ścieram na tarce jarzynowej. Marchewkę, cebulę i ząbki czosnku obieram. Czosnek drobno kroję, cebule kroję w kostkę, a marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach. Na patelnię wlewam olej, przekładam cebulę i czosnek. Solę, ale bardzo mało i pieprzę do smaku. Podsmażam. Do podsmażonej cebuli dodaję marchewkę, cukinię i ostra paprykę. Mieszam i smażę, aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie boczek kroję w kostkę i smażę go na drugiej patelni na czerwono, rumiano.
Do misy blendera przekładam cukinię, boczek i dodaję natkę pietruszki. Blenduję. Moje składniki są jeszcze ciepłe, nie czekam, aż wystygną. Następnie dodaję serek i ponownie blenduję. Pasta jest gotowa. Ja pastę przekładam do słoików o pojemności 200 ml i chowam do lodówki. Taką pastę w lodówce z powodzeniem można przechowywać przez 4 – 5 dni. Ta pasta najlepiej smakuje jak schłodzi się w lodówce.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
boczek cukinia pasta kanapkowa pasta na kanapki pasta z cukinii pasta z cukinii i boczku smarowidło do chleba smarowidło na kanapki śniadanie i kolacja
Pyszności! Bardzo lubię takie domowe pasty. Nie jadłam takiej boczkowo-warzywnej. Zapisuję do zrobienia ;-)
OdpowiedzUsuń