Surówka z kapusty na zimę, smakuje jak u chińczyka

Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszną surówkę z kapusty na zimę, która smakuje jak u chińczyka. Jest to jedna z naszych ulubionych surówek z kapusty. Jest prosta w przygotowaniu i rewelacyjnie smakuje. Pasuje do różnych dań obiadowych, hamburgerów czy innych przekąsek na ciepło. Ten przepis jest warty wypróbowania. Obok surówki z białej kapusty w spiżarce nie może też zabraknąć surówki z kapusty czerwonej, jest rewelacyjna


Ilość: 8 słoików po 350 ml
Składniki:
  • główka kapusty (u mnie 2,2 kg)
  • 3 marchewki
  • 3 cebule
  • 2 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
  • 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego


Waga warzyw podana jest przed ich przygotowaniem/ obraniem. Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi 8 słoików surówki o pojemności 350 ml.


Przygotowanie:
Kapustę szatkuję przy pomocy maszynki (można też nożem lub zetrzeć na tarce). Cebule kroję w kostkę, a marchewki ścieram na grubych oczkach. Do warzyw dodaję sól i pieprz czarny. Mieszam i dodatkowo warzywa ściskam, ugniatam ręka. Surówkę odstawiam na bok a w tym czasie przygotowuję zalewę. Do garnka wlewam ocet, dodaję cukier i wlewam olej. Mieszam i podgrzewam do rozpuszczenia się cukru. Zalewą od razu, nie czekam, aż ostygnie zalewam surówkę. Mieszam i odstawiam na bok na 1 godzinę.


Po tym czasie surówkę ponownie mieszam i nakładam do słoików. Kiedy surówkę mam nałożoną to brzegi słoików wycieram ręcznikiem papierowym i słoiki mocno zakręcam. Następnie surówkę pasteryzuję na mokro. Do garnka wstawiam słoiki i zalewam je wodą do około 3/4 ich wysokości. Surówkę w słoikach pasteryzuję od momentu zagotowania na średniej mocy palniku przez 20 minut. Po tym czasie słoiki ostrożnie wyjmuję z garnka i pozostawiam do wystygnięcia. Zimne słoiki z surówka zanoszę do spiżarki.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!