Francuskie ciasto z lat 70 to wypiek do którego przymierzałam się od dłuższego czasu. Przepis już jakiś czas temu dostałam od koleżanki. No, ale w końcu przyszedł czas i na to ciasto, upiekłam je, szkoda, że tak późno, bo ciasto wyszło przepyszne. Na pewno do tego przepisu wrócę jeszcze nie raz. Ciasto upiekłam na urodziny syna, goście się nim zajadali i chętnie sięgali po kolejne kawałki tego ciasta. Dlaczego jest to ciasto francuskie z lat 70 - nie wiem, może tak jak sama nazwa wskazuje było pieczone w tamtych czasach we Francji. Pochodzenie nazwy tego ciasta jest mi nieznanie, ale wiem, że ciasto jest rewelacyjne i zagości u mnie jeszcze nie raz na stole. Z całą pewnością mogę Wam polecić ten przepis
Składniki:
kruche ciasto:
- 180 g masła w temp. pokojowej
- 2/3 szklanki cukru
- opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10 g)
- 2 jajka
- 2 łyżki z lekką górką gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 kg twarogu sernikowego
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 4 jajka
- 100 g rozpuszczonego masła
- 2 łyżki z lekką górką skrobi/ mąki ziemniaczanej
- słoik dżemu z czarnej porzeczki (330 ml)
Składniki odmierzałam szklanką o pojemności 250 ml. Ciasto piekłam w formie o wymiarach 25x36 cm. Ciasto piekłam w piekarniku z funkcją góra - dół przez około godzinę. Pamiętajcie, że każdy piekarnik jest inny i czas pieczenia może się różnić. Najlepiej kontrolować poziom wypieczenia ciasta i w razie potrzeby ten czas skrócić lub wydłużyć.
Do miski przekładam masło i wsypuję cukier. Miksuję, aż masło dobrze się połączy z cukrem. Wbijam po jednym jajku i miksuje do połączenia. Do słodkiej masy maślano-jajecznej wsypuję cukier z wanilią, kakao i proszek do pieczenia. Składniki mieszam szpatułką. Następnie dodaje mąkę i mieszam szpatułką, aż zrobią się grudki, ciasto będzie przypominało kruszonkę. Potem wszystko zagniatam na jednolite ciasto. Zagniecione ciasto dzielę na 3 części. Każdą część ciasta wkładam do woreczka i chowam do zamrażarki na około 30 minut.
Ciasto się chłodzi, a ja przygotowuję masę serową. Do miski przekładam twaróg, dodaję łyżkę ekstraktu z wanilii i cukier. Mieszam. Następnie wbijam po jednym jajku i mieszam do połączenia. Wlewam masło, ponownie mieszam. Na koniec wsypuję skrobie ziemniaczaną i mieszam. Blaszkę wyłożyłam papierem dopieczenia. Na spód blaszki ścieram jeden kawałek ciasta. Ciasto staram się równomiernie rozłożyć i dociskam je.
Wkładam połowę masy serowej. Rozkładam łyżeczką w różne miejsca połowę dżemu porzeczkowego i robię za pomocą łyżeczki esy floresy. Wyjmuję drugi kawałek ciasta z zamrażarki i ścieram go na wierzch masy serowej z dżemem. Wykładam pozostałą część masy serowej. Rozkładam resztę dżemu i robię esy floresy. Wyciągam trzeci kawałek ciasta i ścieram go na górę.
Tak przygotowane ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Ciasto piekę przez około godzinę z funkcją piekarnika góra - dół. Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika i pozostawiam w blaszce do wystygnięcia.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto francuskie dżem porzeczkowy francuskie ciasto z lat 70 kruche ciasto kruche ciasto z porzeczkami kruche ciasto z serem masa serowa porzeczki twaróg