Mięciutkie roladki obiadowe

Mięciutkie roladki obiadowe to przepis na smaczny i prosty obiad. Są to jedne z lepszych roladek. Takie roladki można przygotować nawet dzień wcześniej, a później tylko odgrzać na obiad, taki patent super się sprawdza kiedy mamy gości. Często przygotowuję takie roladki, zawsze chętnie są zjadane przez gości i domowników


Składniki:
  • 1 kg schabu
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 - 3 ogórki konserwowe
  • 8 - 10 plasterków boczku wędzonego parzonego
  • kilka łyżeczek musztardy (u mnie staropolska)
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • około 1 litr wody
  • 1 liść laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • kawałek pora (około 5 - 8 cm)
  • 1 gałązka natki selera
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka smalcu lub olej do smażenia




Przygotowanie:

Schab myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Schab kroję na około 1,5 cm plastry. Każdy paster schabu rozbijam jak na kotlety. Cebulę kroję w piórka, ogórka kroję w słupki, a paprykę w paski. Każdego kotleta solę i pieprzę. Na kotlecie układam plaster boczku, smaruję go musztardą, układam kawałek cebuli, ogórka i papryki. Następnie zawijam roladkę. boki kotleta składam do środka i zawijam. Roladkę związuję nicią kuchenną, można też spiąć wykałaczką. Robię tak, aż będę miała zawinięte wszystkie roladki.


Następnie na patelni rozgrzewam smalec i obsmażam roladki z każdej strony. Roladki zalewam wodą, dodaję pokrojone w plasterki ząbki czosnku, liścia laurowego, ziele angielskie, pora i natkę selera i pietruszki. Roladki dusze pod przykryciem na wolnej mocy palnika do miękkości. W czasie gotowania roladki obracam 2 - 3 razy.


Kiedy roladki są miękkie wyjmuję je na talerz, a do sosu dodaję koncentrat pomidorowy. Zagęszczam mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody i gotuję kilka minut. W razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem. Kiedy sos się gotuje ściągam nitki z roladek. Następnie roladki przekładam do sosu i gotuję je jeszcze 2 - 3 minuty. Roladki podaję z ziemniakami, ryżem lub kaszą i ulubioną surówką.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!