Mięciutkie roladki obiadowe to przepis na smaczny i prosty obiad. Są to jedne z lepszych roladek. Takie roladki można przygotować nawet dzień wcześniej, a później tylko odgrzać na obiad, taki patent super się sprawdza kiedy mamy gości. Często przygotowuję takie roladki, zawsze chętnie są zjadane przez gości i domowników
- 1 kg schabu
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 - 3 ogórki konserwowe
- 8 - 10 plasterków boczku wędzonego parzonego
- kilka łyżeczek musztardy (u mnie staropolska)
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- około 1 litr wody
- 1 liść laurowy
- 3 kulki ziela angielskiego
- kawałek pora (około 5 - 8 cm)
- 1 gałązka natki selera
- 2 gałązki natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka smalcu lub olej do smażenia
Schab myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Schab kroję na około 1,5 cm plastry. Każdy paster schabu rozbijam jak na kotlety. Cebulę kroję w piórka, ogórka kroję w słupki, a paprykę w paski. Każdego kotleta solę i pieprzę. Na kotlecie układam plaster boczku, smaruję go musztardą, układam kawałek cebuli, ogórka i papryki. Następnie zawijam roladkę. boki kotleta składam do środka i zawijam. Roladkę związuję nicią kuchenną, można też spiąć wykałaczką. Robię tak, aż będę miała zawinięte wszystkie roladki.
Następnie na patelni rozgrzewam smalec i obsmażam roladki z każdej strony. Roladki zalewam wodą, dodaję pokrojone w plasterki ząbki czosnku, liścia laurowego, ziele angielskie, pora i natkę selera i pietruszki. Roladki dusze pod przykryciem na wolnej mocy palnika do miękkości. W czasie gotowania roladki obracam 2 - 3 razy.
Kiedy roladki są miękkie wyjmuję je na talerz, a do sosu dodaję koncentrat pomidorowy. Zagęszczam mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody i gotuję kilka minut. W razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem. Kiedy sos się gotuje ściągam nitki z roladek. Następnie roladki przekładam do sosu i gotuję je jeszcze 2 - 3 minuty. Roladki podaję z ziemniakami, ryżem lub kaszą i ulubioną surówką.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
obiad roladki roladki na obiad roladki obiadowe roladki schabowe roladki ze schabu schab