Mięso ze słoika na obiad, kanapkę i jako zagryzka

Rewelacyjny przepis na mięso ze słoika, które można wykorzystać na obiad, na kanapki lub jako zagryzka do mocniejszych trunków. Takie mięso można wykorzystać w wielu sytuacjach. Można je odgrzać i podać z ziemniakami, ryżem, lub kaszą i ulubioną surówką. Mamy wtedy błyskawiczny obiad, super kiedy jest zabiegany czas, albo nie mamy głowy do gotowania. Mięso ze słoika jest idealne na kanapkach, do tego pomidor czy ogórek świeży lub kiszony i wyśmienite śniadanie mamy gotowe. Takie mięso ze słoika jest uniwersalne, mięciutkie i przepyszne. U nas słoiki z takim mięsem znikają ekspresowo. Koniecznie wypróbujcie ten przepis


Składniki:
  • 1 i 1/2 kg łopatki wieprzowej w kawałki
  • 1 i 1/2 kg szynki wieprzowej w kawałku
  • 3 płaskie łyżki soli
  • 1 łyżka pieprzu czarnego mielonego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1 kg cebuli
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 czubata łyżka majeranku
  • smalec do smażenia


Z podanych skłądników wyszło mi 5 słoików z mięsem o pojemności 900 ml. Do tego przepisu wykorzystałam szynkę i łopatkę weprzową, ale z powodzeniem część mięsa możecie zaminić na karkówkę i zrobić takie mięso z połączenia szynki i karkówki lub łopatki i karkówki.


Przygotowanie:
Mięso myję, osuszam ręcznikiem papierowym i kroję w dużą kostkę. Do mięsa wsypuję sól, pieprz ziołowy, paprykę słodką, pieprz czarny i gorczycę (gorczycę można zmiażdżyć w moździerzu). Mięso dokładnie mieszam z przyprawami. Tak przygotowane mięso odstawiam na bok, na około godzinę (można odstawić nawet na 24 godz.). Cebule kroję w piórka. Na patelni rozpuszczam około 50 – 70 gramów smalcu. Na rozgrzany smalec daję kawałki mięsa i obsmażam je z każdej strony. Nie wrzucam całego mięsa na raz bo zacznie się ono dusić, gotować zamiast się smażyć. Nie smażę mięsa długo, chcę tylko, żeby się zamknęło, w środku może być surowe, później dojdzie w słoikach. Obsmażone kawałki przekładam do miski. Na patelnię po podsmażonym mięsie dodaję cebulę. Jeżeli na patelni zostało mało tłuszczu po obsmażaniu mięsa to dodaję około 30 gramów smalcu. Następnie do cebuli dodaję posiekany czosnek, mieszam. Dodaję majeranek i smażę, aż cebula zmięknie.


Do mięsa dodaję cebulę i mieszam. Mięso z cebulą mieszam. Tak przygotowane mięso wkładam do słoików. Do garnka po mięsie wlewam odrobinę wody, żeby wypłukać przyprawy i pozostałe smaki. Tą wodę z garnka wlewam do słoików. Ranty słoików dobrze wycieram. Słoiki z mięsem mocno zakręcam. Słoiki z mięsem pasteryzuję na sucho w piekarniku. Słoiki ustawiam w odstępach na blaszce piekarnikowej.


Wstawiam do zimnego piekarnika i temperaturę ustawiam na 130 st. C. Słoiki z mięsem pasteryzuję przez 3 godziny. Po tym czasie piernik wyłączam i mięso zostawiam w piekarniku, bez otwierania drzwiczek do całkowitego wystygnięcia. Kiedy mięso dobrze wystygnie wstawiam je do lodówki, żeby galaretka ściągnęła. Tak przygotowane mięso przechowuje w lodówce, aż będzie zjedzone😉


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!