Parzone mięso na kanapki, genialna domowa wędlina

Domowe swojskie wyroby bardzo lubimy, jedną z takich wędlin jest parzone mięso na kanapki. Jest to genialna domowa wędlina z indyka, którą ze smakiem zajadają dorośli i dzieci. Ja taką wędlinę z indyka przygotowuję dość często, bo jest u nas chętnie zjadana. Taka wędlina w lodówce z powodzeniami możne poleżeć kilka dni i nie trzeba się bać, że się od razu popsuje. Kanapki z taka domową wędliną są naprawdę smaczne


Składniki:
  • 750 g piersi z indyka w kawałku
  • 1 litr wody
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 3 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 5 ząbków czosnku


Przygotowanie:
Do garnka wlewam wodę, dodaję sól, paprykę słodką, pieprz, tymianek, liście laurowe i ziele angielskie. Dorzucam drobno pokrojony czosnek. Składniki zalewy mieszam i zagotowuję. Zalewę odstawiam do wystygnięcia. W tym czasie umytą pierś z indyka osuszam ręcznikiem papierowym i odcinam to co jest nie potrzebne, oczyszczam fileta z błonek. Fileta, zawijam, kształtuję w wędlinę i związuję sznurkiem (można użyć specjalną siatkę do wędlin). Ważne jest, aby filet był dość mocno ściśnięty, żeby się nie rozpadał. Pamiętajcie też, żeby użyć nitki kuchennej, takiej którą można używać do żywności.


Do zimnej zalewy wkładam mięso, powinno być całe w zalewie. Garnek z mięsem przykrywam i wstawiam do lodówki na 24 godziny. Po upływie tego czasu mięso wyjmuje z lodówki.


Fileta wkładam do rękawa do pieczenia. Zawiązuję mocno oba końce. Tak przygotowanego fileta z indyka wkładam do garnka i zalewam wodą. Stawiam na kuchenkę i przykrywam. Doprowadzam do zagotowania, a następnie zmniejszam moc palnika tak, aby woda w garnku tylko bardzo delikatnie się poruszała. Indyka parzę przez 45 minut, przez ten czas nie zaglądam do garnka. Gotowego fileta ostrożnie wyjmuje z garnka i mięso w rękawie pozostawiam do ostygnięcia. Zimne mięso wyjmuję z rękawa i ściągam nitkę. Indyka można jeszcze wstawić do lodówki na kilka godzin, wtedy lepiej zastygnie. Gotowego fileta z indyka kroje w plasterki na kanapki.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!