Dość często robię domowe wędliny, u nas sprawdzają się znakomicie na kanapki. Dzisiaj mam dla Was przepis na rewelacyjną, kruchą i soczystą szynkę na kanapki. Jest to łatwa w przygotowaniu domowa wędlina, która smakuje lepiej niż ta ze sklepu. Zróbcie sami i przekonajcie się jakie to proste. Taką szynkę z powodzeniem możecie podać na półmisku, kiedy odwiedzą Was goście, zapewniam, że będą zajadali ze smakiem
Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej w kawałku
- 1 łyżka soli gruboziarnistej
- około 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 2 łyżki przyprawy "marynata klasyczna"
- 1 główka czosnku
Przygotowanie:
Umytą szynkę osuszam ręcznikiem papierowym. Następnie szynkę ciasno związuję sznurkiem, możecie też skorzystać z gotowych siatek do wędlin. Szynkę nacieram solą gruboziarnistą, obsypuję słodką papryką i obficie obsypuję marynatą klasyczną. Szynkę przekładam do naczynia żaroodpornego. Przyprawy, które spadły z szynki, zostały na desce, też przekładam do naczynia. Czosnek przekrajam na pół, nie obieram go i układam obok mięsa.
Naczynie z szynką przykrywam i wstawiam do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie mięso wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z funkcja góra - dół. Szynkę piekę około 1 i pół godziny. Upieczone mięso wyjmuję i pozostawiam pod przykryciem do wystygnięcia. Mięso już wystygło można je wyjąc z naczynia. Szynkę najlepiej wstawić jeszcze do lodówki, żeby dobrze zastygła.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
domowa wędlina przekąski szynka szynka na kanapki szynka pieczona szynka z piekarnika wędlina wędlina na święta