Śledzie po królewsku

Śledzie po królewsku to przepyszna sałatka śledziowa, którą przygotowuje się w kilka chwil. Taki śledzik super sprawdzi się na kolację lub jako przekąska kiedy zjawią się goście. Teraz w okresie jesienno - zimowym w naszym domu śledzie pojawiają się częściej. Z powodzeniem taką śledziową sałatkę możecie podać na świąteczny stół, a nawet na Wigilię. Jeżeli poszukujecie więcej inspiracji na śledzie, które sprawdzą się na różne okazje to koniecznie zajrzyjcie tutaj, jest tam wiele ciekawych przepisów. Znajdziecie tam między innymi przepis na śledzie proboszcza, śledzie po wileńsku, czy patent Szwagra na śledzie w 5 minut


Składniki:
  • słoik śledzi wiejskich z cebulką (600 g)
  • puszka groszku konserwowego (200 g)
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany 12% lub 18%
  • pieprz czarny mielony do smaku


Do przepisu wykorzystałam śledzie wiejskie z cebulką, ale jeżeli chcecie możecie wykorzystać też zwykłe śledzie solone i cebulę żółtą lub czerwoną. Tylko musicie pamiętać, że śledzie solone wcześniej trzeba wymoczyć. A cebulę możecie wykorzystać wtedy świeżą lub ją wcześniej sparzyć. U nas zdecydowanie lepiej w takich przepisach sprawdzają się śledzie wiejskie z cebulką niż solone.


Przygotowanie:
Jajka gotuję na twardo. Śledzie z cebulką odsączam na sitku z zalewy. Śledzie kroję na kawałki, takie na jeden kęs. Pokrojone śledzie przekładam do miski. Cebulę ze śledzi kroję na mniejsze kawałki i przekładam do miski ze śledziami. Do śledzi dodaję odsączony groszek. Kilka kulek groszku można zostawić do dekoracji. Trzy jajka kroję w kostkę i przekładam do miski z sałatką. Do drugiej miski daję musztardę, majonez, śmietanę i pieprz świeżo mielony do smaku. Składniki na sos mieszam. Do śledzi dodaję sos. Mieszam. Sałatkę śledziową przekładam na półmisek.


Na górę ścieram na grubych oczkach jajko. Dodaje kilka kulek groszku. Górę możecie posypać tez posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem. Tak przygotowane śledzie po królewsku wstawiam do lodówki, żeby smaki się przegryzły.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

1 komentarz:

  1. dlaczego nie można wydrukować przepisów ze strony??

    OdpowiedzUsuń