Soczyste kotlety schabowe pieczone z kapustą to znakomity pomysł na jednogarnkowy obiad z piekarnika dla całej rodziny. Takie danie z powodzeniem możecie zrobić na niedzielny obiad lub na specjalną okazję. Kotlety z tego przepisu wychodzą mięcutkie i soczyste, a do tego dodatek w postaci kapusty - pycha. Polecam Wam zrobić takie danie, rodzina będzie na pewno zadowolona
Składniki:
- 1 kg schabu w kawałku
- 1/2 główki kapusty (około 1kg)
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- sól do smaku
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku
- papryka słodka do smaku
- 2 ząbki czosnku
- słoik przecieru pomidorowego (330 ml) lub puszka pomidorów krojonych
- 4 - 5 łyżek ulubionego ketchupu
Umyty schab osuszam ręcznikiem papierowym i kroję w plastry o grubości około 1,5 cm. Następnie każdy plaster schabu rozbijam z obu stron przy pomocy nakłuwacza. Jeżeli nie macie takiego przyrządu to mięso możecie rozbić zwykłym tłuczkiem, ale nie za cienko lub każdy plaster schabu możecie z obu stron ponacinać nożem w kratkę, tylko, musicie uważać żeby kotletów nie po przekrajać na mniejsze kawałki. Plastry schabu z obu stron solę, pieprzę i obsypuję słodką papryką. Każdy kawałek mięsa nacieram. Kapustę szatkuję, cebulę i paprykę kroję w kostkę, a czosnek przeciskam przez praskę. Do warzyw dodaję przecier pomidorowy. Mieszam.
Na spód naczynia żaroodpornego wykładam cześć warzyw. Na warzywach układam plaster schabu, przykrywam go dwoma lub trzema łyżkami warzyw i daję kolejny plaster schabu. Ponownie daję warzywa. Robię tak do wykończenia mięsa. Warzywa, które zostały rozkładam po bokach. Tak przygotowane mięso z kapustą przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 st. C z funkcją góra - dół. Schab piekę około 1 i pół godziny do dwóch godzin. Mięso i kapusta muszą być mięciutkie. Długość pieczenia zależy od grubości plastrów schabu.
Następnie mięso z kapustą wyjmuję z piekarnika. Z kapusty wyjmuję kotlety. Kapustę mieszam. Na kapuście układam plastry schabu i każdego kotleta smaruję ketchupem.
Tak przygotowane kotlety z kapustą ponownie wstawiam do piekarnika na około 15 – 20 minut, tym razem bez przykrycia. Gotowe kotlety z kapustą wyjmuję z piekarnika i podaję z ziemniakami i ulubioną surówką, u nas z buraczkami.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
danie jednogarnkowe kapusta kotlety schabowe kotlety schabowe pieczone z kapustą niedzielny obiad z piekarnika obiad schab schab pieczony schab pieczony z kapustą
Jakiej wielkości ma Pani naczynie do zapiekania? Planuję kupić większe (zawsze mam za małe) szukam optymalnego wymiaru :)
OdpowiedzUsuńnaczynie ma 30x20x8 cm
Usuń