Soczyste kotlety schabowe pieczone z kapustą, przepyszne danie jednogarnkowe z piekarnika

Soczyste kotlety schabowe pieczone z kapustą to znakomity pomysł na jednogarnkowy obiad z piekarnika dla całej rodziny. Takie danie z powodzeniem możecie zrobić na niedzielny obiad lub na specjalną okazję. Kotlety z tego przepisu wychodzą mięcutkie i soczyste, a do tego dodatek w postaci kapusty - pycha. Polecam Wam zrobić takie danie, rodzina będzie na pewno zadowolona


Składniki:
  • 1 kg schabu w kawałku
  • 1/2 główki kapusty (około 1kg)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • sól do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • papryka słodka do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • słoik przecieru pomidorowego (330 ml) lub puszka pomidorów krojonych
  • 4 - 5 łyżek ulubionego ketchupu




Przygotowanie:
Umyty schab osuszam ręcznikiem papierowym i kroję w plastry o grubości około 1,5 cm. Następnie każdy plaster schabu rozbijam z obu stron przy pomocy nakłuwacza. Jeżeli nie macie takiego przyrządu to mięso możecie rozbić zwykłym tłuczkiem, ale nie za cienko lub każdy plaster schabu możecie z obu stron ponacinać nożem w kratkę, tylko, musicie uważać żeby kotletów nie po przekrajać na mniejsze kawałki. Plastry schabu z obu stron solę, pieprzę i obsypuję słodką papryką. Każdy kawałek mięsa nacieram. Kapustę szatkuję, cebulę i paprykę kroję w kostkę, a czosnek przeciskam przez praskę. Do warzyw dodaję przecier pomidorowy. Mieszam.


Na spód naczynia żaroodpornego wykładam cześć warzyw. Na warzywach układam plaster schabu, przykrywam go dwoma lub trzema łyżkami warzyw i daję kolejny plaster schabu. Ponownie daję warzywa. Robię tak do wykończenia mięsa. Warzywa, które zostały rozkładam po bokach. Tak przygotowane mięso z kapustą przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 st. C z funkcją góra - dół. Schab piekę około 1 i pół godziny do dwóch godzin. Mięso i kapusta muszą być mięciutkie. Długość pieczenia zależy od grubości plastrów schabu.


Następnie mięso z kapustą wyjmuję z piekarnika. Z kapusty wyjmuję kotlety. Kapustę mieszam. Na kapuście układam plastry schabu i każdego kotleta smaruję ketchupem.


Tak przygotowane kotlety z kapustą ponownie wstawiam do piekarnika na około 15 – 20 minut, tym razem bez przykrycia. Gotowe kotlety z kapustą wyjmuję z piekarnika i podaję z ziemniakami i ulubioną surówką, u nas z buraczkami.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 komentarze:

  1. Jakiej wielkości ma Pani naczynie do zapiekania? Planuję kupić większe (zawsze mam za małe) szukam optymalnego wymiaru :)

    OdpowiedzUsuń