Ulubione bułeczki moich dzieci, z dużą ilością owoców i kruszonki. Zachowują świeżość nawet następnego dnia

Bułeczki z tego przepisu to ulubione bułeczki moich dzieci. Są to rewelacyjne bułeczki z dużą ilością owoców i dużą ilością kruszonki. Bułeczki z tego przepisu wychodzą przepyszne i zachowują świeżość nawet następnego dnia. Piekę je dość często, z różnymi owocami. Polecam Wam gorąco ten przepis


Ilość:12 bułeczek
Składniki:
na ciasto:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • opakowanie suszonych drożdży (7 g)
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 2 jajka w temp. pokojowej
  • 1/2 łyżeczki soli
kruszonka:
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • dowolne owoce, u mnie śliwki


Składniki odmierzałam szklanką o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi 12 bułeczek. Do tego przepisu możecie użyć dowolne owoce, ja wybrałam śliwki, w końcu mamy teraz jesień i czas na śliwki. Z powodzeniem możecie użyć maliny, truskawki, borówki czy inne ulubione owoce. Bułeczki wyjdą równie pyszne. Suszone drożdże możecie zamienić na drożdże świeże, należy ich wtedy użyć 25 g.


Przygotowanie:
Do miski wsypuję mąkę, drożdże, sól i cukier. Mieszam i robię dołek. Wbijam jajka i wlewam mleko. Składniki mieszam łyżką, aż zaczną się łączyć. Wlewam masło i ciasto zagniatam. Jeżeli ciasto będzie się mocno kleiło do rąk to możecie dosypać mąkę, ale nie polecam tego robić, a już na pewno nie dosypujcie jej dużo. Bo im więcej dodacie mąki tym twardsze wyjdą bułeczki. A drożdżówki powinny być puszyste i mięciutkie. Zagniecione ciasto formuję w kulkę i układam w misce. Miskę z ciastem przykrywam ręcznikiem papierowy (może być ścierka) i odstawiam do wyrośnięcia na 1 godzinę, może 1 godz. 30 min.


W międzyczasie ze śliwek usuwam pestki i kroję je kostkę. Wyrośnięte ciasto dzielę na 12 części. Każdą część formuję w kulkę, rozpłaszczam i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej bułeczce układam pokrojone śliwki. Do miski daję składniki na kruszonkę masło, cukier i mąkę. Mieszam widelcem, aż powstanie kruszonka. Kruszonkę rozkładam na bułeczkach.


Tak przygotowane bułeczki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z funkcja góra - dół. Bułeczki będę piekła około 25 min., aż ładnie się zarumienią. Upieczone bułeczki wyjmuję z piekarnika. Jak trochę przestygną, można zajadać.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!