Bułeczki z tego przepisu to ulubione bułeczki moich dzieci. Są to rewelacyjne bułeczki z dużą ilością owoców i dużą ilością kruszonki. Bułeczki z tego przepisu wychodzą przepyszne i zachowują świeżość nawet następnego dnia. Piekę je dość często, z różnymi owocami. Polecam Wam gorąco ten przepis
Ilość:12 bułeczek
Składniki:
na ciasto:
Składniki:
na ciasto:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka letniego mleka
- 1 łyżka cukru
- opakowanie suszonych drożdży (7 g)
- 100 g rozpuszczonego masła
- 2 jajka w temp. pokojowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 g rozpuszczonego masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- dowolne owoce, u mnie śliwki
Składniki odmierzałam szklanką o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi 12 bułeczek. Do tego przepisu możecie użyć dowolne owoce, ja wybrałam śliwki, w końcu mamy teraz jesień i czas na śliwki. Z powodzeniem możecie użyć maliny, truskawki, borówki czy inne ulubione owoce. Bułeczki wyjdą równie pyszne. Suszone drożdże możecie zamienić na drożdże świeże, należy ich wtedy użyć 25 g.
Do miski wsypuję mąkę, drożdże, sól i cukier. Mieszam i robię dołek. Wbijam jajka i wlewam mleko. Składniki mieszam łyżką, aż zaczną się łączyć. Wlewam masło i ciasto zagniatam. Jeżeli ciasto będzie się mocno kleiło do rąk to możecie dosypać mąkę, ale nie polecam tego robić, a już na pewno nie dosypujcie jej dużo. Bo im więcej dodacie mąki tym twardsze wyjdą bułeczki. A drożdżówki powinny być puszyste i mięciutkie. Zagniecione ciasto formuję w kulkę i układam w misce. Miskę z ciastem przykrywam ręcznikiem papierowy (może być ścierka) i odstawiam do wyrośnięcia na 1 godzinę, może 1 godz. 30 min.
W międzyczasie ze śliwek usuwam pestki i kroję je kostkę. Wyrośnięte ciasto dzielę na 12 części. Każdą część formuję w kulkę, rozpłaszczam i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej bułeczce układam pokrojone śliwki. Do miski daję składniki na kruszonkę masło, cukier i mąkę. Mieszam widelcem, aż powstanie kruszonka. Kruszonkę rozkładam na bułeczkach.
Tak przygotowane bułeczki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z funkcja góra - dół. Bułeczki będę piekła około 25 min., aż ładnie się zarumienią. Upieczone bułeczki wyjmuję z piekarnika. Jak trochę przestygną, można zajadać.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
bułeczki bułeczki z owocami i kruszonką bułki drożdżówki drożdżówki ze śliwkami pieczywo słodkie drożdżówki śliwki