Genialne śledzie na 2 sposoby - przepisy sprawdzone na gościach

Genialne przepisy na sałatki śledziowe na dwa sposoby, które sprawdzają się w wielu sytuacjach. Sałatki z tych przepisów już wielokrotnie podawałam gościom. Nie raz robiłam je na różnego rodzaju imprezki ze znajomymi czy rodziną i zawsze goście chętnie po nie sięgali. Takie sałatki śledziowe z powodzeniem można zrobić na zbliżające się Andrzejki, a później przepisy wykorzystać na Święta. Polecam Wam te przepisy. Jeżeli szukacie więcej przepisów z wykorzystaniem śledzi to zajrzyjcie tutaj


Przepis I
Składniki:
  • słoik śledzi marynowanych z cebulą (400 g)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3 - 4 łyżki oleju rzepakowego
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • około 1/2 szklanki zalewy spod ogórków konserwowych


Przygotowanie:
Śledzie razem z cebulą odsączam z zalewy. Czerwoną cebulę kroję w drobną kostkę, paprykę i ogórki konserwowe kroję w małą kostkę. Śledzie kroję w centymetrowe paski, cebulę ze śledzi drobno kroję. Pokrojone składniki przekładam do miski. Dodaję natkę pietruszki, olej i doprawiam spora ilością pieprzu. Sałatkę mieszam.


Sałatkę przekładam do słoika i zalewam zalewą z ogórków. Słoik zakręcam. Śledzie odstawiam do lodówki do przegryzienia na około 30 - 60 minut. Przed podaniem sałatkę odsączam z nadmiaru zalewy na sitku. Takie śledzie można przechowywać w lodówce przez kilka dni.


Przepis II
Składniki:
  • słoik śledzi marynowanych z cebulą (400 g)
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku


Przygotowanie:
Śledzie razem z cebulą odsączam z zalewy. Cebule kroje w piórka, a ogórki w kostkę. Śledzie kroję w większą kostkę, cebulę ze śledzie drobno kroję. Pokrojone składniki przekładam do miski. Dodaję koperek, majonez, jogurt grecki, musztardę i miód. Doprawiam sporą ilością pieprzu. Sałatkę mieszam.


Sałatkę przekładam do słoika i zakręcam. Śledzie odstawiam do lodówki do przegryzienia na około 30 - 60 minut. Takie śledzie można przechowywać w lodówce przez kilka dni.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!