Kotlety farmerskie

Schabowe pod pierzynką z pieczarek i sera to jeden z lepszych pomysłów na przepyszne kotlety. Kotlety farmerskie, bo pod taką nazwą były właśnie kotlety, które jedliśmy w jednej z restauracji, są rewelacyjne. Schabowe, które dostaliśmy na obiad były tak smaczne, że już kilka razy robiłam właśnie takie kotlety w domu i za każdym razem domownicy chętnie je zjadali. Takie kotlety można podać na zwykły obiad, a nawet sprawdzą się podane na różne uroczystości. Polecam Wam wypróbować ten przepis, kotlety farmerskie są super odmianą dla tradycyjnych schabowych. Kotlety są proste w przygotowaniu i gwarantuję, że znikną z każdego talerza


Składniki:
  • około 800 g schab
  • 2 - 3 jajka
  • bułka tarta do obtaczania kotletów
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka słodka do smaku
  • 800 g pieczarek
  • 3 cebule
  • olej do smażenia
  • około 350 g sera żółtego (u mnie mozzarella i gouda)


Przygotowanie:
Cebule kroję w kostkę, a pieczarki w półplasterki. Na patelnię wlewam troszkę oleju wrzucam cebulę, solę i podsmażam. Dodaję pokrojone pieczarki i smażę do odparowania nadmiaru wody. W międzyczasie schab myję, osuszam ręcznikiem papierowym i kroję na plastry. Kotlety rozbijam z obu stron. W głębokim talerzy jajka roztrzepuję z solą, pieprzem i słodką papryką. Schabowe obtaczam w jajku i bułce tartej.


Kotlety smażę z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju. Usmażone kotlety układam na blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdego kotleta kładę pieczarki i przysypuję serem żółtym.


Tak przygotowane kotlety wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z funkcją góra - dół. Kotlety piekę około 20 minut, ser musi się ładnie rozpuścić. Podpieczone kotlety podaję z ziemniakami lub frytami i ulubioną surówką.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!