Kurczak w waciaku

Kurczak w waciaku to znakomita propozycja na pyszny obiad. Tak przygotowane udźce z kurczaka zawsze znikają w mig. Zajadają się nimi zarówno dorośli jak i dzieci. Tak przygotowane mięso z kurczaka jest super alternatywą dla tradycyjnych pieczonych udek. Polecam ten przepis


Składniki:
  • 10 udźców z kurczaka
  • około 200 g mąki pszennej
  • około 1 szklanka piwa
  • 3 jajka
  • sól do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • sok z cytryny
  • przyprawa typu vegeta
  • olej do smażenia


Do przygotowania przepisu użyłam udźce z kurczaka, jeżeli nie macie takie mięsa to możecie wykorzystać podudzia lub ćwiartki z kurczaka. Ćwiartki z kurczaka wcześniej trzeba podzielić na mniejsze porcje.


Przygotowanie:
Udźce z kurczaka myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Mięso układam na desce, skrapiam sokiem z cytryny, doprawiam pieprzem świeżo mielonym i posypuję przyprawą. Mięso nacieram, a następnie odwracam na drugą stronę. Udźce z drugiej strony również skrapiam sokiem z cytryny, doprawiam pieprzem i posypuję przyprawą. Nacieram. Kawałki kurczaka przekładam do miski. Miskę przykrywam folią spożywczą i wstawiam do lodówki na 30 minut.


Kiedy mięso w lodówce odpoczywa przygotowuję ciasto na panierkę. Do miski przesiewam mąkę, wbijam jajka, solę do smaku i wlewam piwo. Mieszam, aż powstanie gładkie ciasto, bez grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Nie może być za rzadkie bo spłynie z kurczaka, ale też nie może być zbyt gęste, żeby panierka nie była taka zbita, ciężka. Jeżeli jest potrzeba to można dolać więcej piwa lub dosypać mąkę. Musicie sami ocenić czy jest taka potrzeba podczas mieszania ciasta. Na blaszce piekarnikowej układam ruszt z piekarnika. Na patelnię wlewam sporą ilość oleju i go rozgrzewam. Udźce z kurczaka maczam w cieście, tak, żeby całe były pokryte ciastem i ostrożnie wkładam je na rozgrzany olej.


Smażę na rumiano z obu stron. W środku mięso nie musi być całkowicie usmażone, bo kurczaka jeszcze będzie pieczony w piekarniku. Mięso mam się tylko lekko podsmażyć, a ciasto ma się ładnie zarumienić.


Usmażone udźce przekładam na blaszkę z rusztem. Blaszkę przykrywam folią aluminiową. Tak przygotowaną blaszkę z mięsem wstawię do piekarnika nagrzanego do 220 st. C z funkcją góra - dół. Kurczaka będę piekła około 40 minut, mięso musi w środku dojść, musi się upiec i być mięciutkie. To jak długo mięso musi być w piekarniku zależy od tego jak mocno zostało podsmażone na patelni. Upieczone udźce podaję z ziemniakami i surówką.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!